Start Ups Δευτέρα 5/09/2022, 07:16
START UPS

Η εποχή των unicorns: Γιατί αλλάζουν έδρα και πού επιλέγουν να πάνε

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Startup Genome, αριθμός-ρεκόρ 540 εταιρειών σε 113 οικοσυστήματα πέτυχαν να θεωρούνται μονόκεροι το 2021

Η εποχή των unicorns: Γιατί αλλάζουν έδρα και πού επιλέγουν να πάνε

Ζούμε στην εποχή των unicorns, καθώς οι μονόκεροι φαίνεται ότι έχουν κατακλύσει τα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων γίνονται ολοένα και περισσότερες, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δημιουργούνται πλέον σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη και όχι σε συγκεκριμένα μόνο, εδραιωμένα οικοσυστήματα. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες επιλέγουν να αλλάξουν έδρα στην πορεία, για να μπορέσουν να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.

Η εποχή των unicorns: Γιατί αλλάζουν έδρα και πού επιλέγουν να πάνε-1

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι μονόκεροι σε περισσότερα οικοσυστήματα από ποτέ, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Global Startup Ecosystem Report του Startup Genome για το 2022, αριθμός-ρεκόρ 540 εταιρειών πέτυχαν να εισέλθουν σε καθεστώς μονόκερου πέρυσι, σε 113 διαφορετικά οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάτι επίσης σημαντικό που αξίζει να μελετήσει κάποιος, αφορά το από πού ξεκινούν την πορεία τους αυτές οι εταιρείες και πού, τελικά, καταλήγουν να έχουν την έδρα τους.

Στις ΗΠΑ μετεγκαθίστανται οι περισσότεροι μονόκεροι

Εξετάζοντας, λοιπόν, την τοποθεσία ίδρυσης και την τρέχουσα έδρα των μονόκερων που ιδρύθηκαν πριν το τέλος του 2021, εκείνο που προκύπτει είναι ότι το 7,6% αυτών μετέφεραν την έδρα τους σε διαφορετικό οικοσύστημα από αυτό στο οποίο ιδρύθηκαν. Ένα, επίσης, ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι, από όσους άλλαξαν έδρα, οι περισσότεροι μετεγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ (41%) – συγκεκριμένα το 14,3% των μονόκερων αυτών πήγαν στη Silicon Valley και το 50% στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, το 27% των εταιρειών που μετακόμισαν ήταν μονόκεροι που ιδρύθηκαν στις ΗΠΑ και μετέφεραν την έδρα τους αλλού μέσα στην ίδια χώρα.

Από το Ισραήλ, μία χώρα με ισχυρή startup σκηνή, προήλθε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μονόκερων που μετεγκαταστάθηκαν (14%), ενώ στις αμέσως επόμενες θέσεις βρίσκονται τα οικοσυστήματα της Κίνας, του Καναδά και της Πορτογαλίας, με το κάθε ένα να αντιπροσωπεύει το 3% των μονόκερων που μετέφεραν την έδρα τους.

Οι λόγοι της μετεγκατάστασης και της επιλογής

Ο λόγος που οι περισσότεροι μονόκεροι προτιμούν να μετεγκατασταθούν στην αγορά των ΗΠΑ σχετίζεται με το ότι οι ιδρυτές startups αναζητούν συχνά καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες και πρόσβαση σε ταλέντα και γνώση, κάτι που είναι περισσότερο εύκολο σε καλά εδραιωμένα οικοσυστήματα. Έτσι, ελκύονται από περιοχές που τους προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες να παράγουν επιχειρηματικά μοντέλα αιχμής και να έχουν υψηλή απήχηση στην παγκόσμια αγορά. Σε περιοχές όπως η Silicon Valley αλλά και η Νέα Υόρκη, ισχυρά δίκτυα ανθρώπων με επιχειρηματικό πνεύμα συντελούν στη δημιουργία μίας καλά συνδεδεμένης τοπικής κοινότητας, η οποία αποτελεί ιδανικό πεδίο δραστηριοποίησης, επιτάχυνσης και ανάπτυξης για μία startup.

Το Found.ation γράφει για το MoneyReview

Διαβάστε επίσης: 

Τέλος εποχής για τις startup της Silicon Valley

Νέα tech hubs στην Ελλάδα – Ποιες πολυεθνικές απασχολούν μηχανικούς και προγραμματιστές

Ελληνικές startups: Άντλησαν 1 δισ. δολάρια το 2021, επιβράδυνση το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News