Σαν Σήμερα Τετάρτη 10/05/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το θαύμα του Skype – Πώς μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα έγινε εργοστάσιο μονόκερων

Το θαύμα του Skype – Πώς μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα έγινε εργοστάσιο μονόκερων

10 Μαΐου 2011

Η Microsoft εξαγοράζει το Skype αντί 8,5 δισ. δολαρίων. Για την ακρίβεια, είναι η δεύτερη φορά που η εφαρμογή για κλήσεις μέσω ίντερνετ εξαγοράζεται. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας το 2003, άλλαξε χέρια και νωρίτερα, το 2005, όταν πουλήθηκε στην eBay αντί 3,1 δισ. δολαρίων. Το deal εκείνο δεν είχε καλό τέλος, καθώς το 2009 η eBay πούλησε την εταιρεία σε τίμημα 1,2 δισ. δολαρίων χαμηλότερο από ό,τι είχε πληρώσει.

Όπως και να έχει, το Skype είναι το σπάνιο είδος του μονόκερου (unicorn, όπως ονομάζονται οι startups των οποίων η αποτίμηση σπάει το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων), που γεννήθηκε μακριά από την Silicon Valley, στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού, στην Εσθονία.

Η εταιρεία μπορεί ιδρύθηκε από τον Δανό Janus Friis και τον Σουηδό Nicklas Zennström, όμως το λογισμικό της αναπτύχθηκε αρχικά από τέσσερις Εσθονούς. Οι τρεις εξ αυτών βρίσκονταν πίσω και από την άλλοτε δημοφιλή πλατφόρμα peer-to-peer sharing Kazaa.

Όπως συνηθίζουν να λένε οι Εσθονοί, οι δύο ιδρυτές του Skype θα μπορούσαν να πάνε οπουδήποτε για να υλοποιήσουν την επαναστατική ιδέα τους, που δεν ήταν άλλη από τις δωρεάν κλήσεις μέσω του ίντερνετ σε όλο τον κόσμο, σε μία εποχή που τα τηλεφωνήματα στο εξωτερικό κόστιζαν μια περιουσία. Όμως επέλεξαν να το κάνουν σε μία πρώην σοβιετική πόλη.

Αυτή η ήσυχη τεχνολογική επανάσταση ξεκίνησε σε ένα ερευνητικό κέντρο όπου η ΕΣΣΔ συναρμολόγησε κάποτε υπό άκρα μυστικότητα τον πρώτο της υπολογιστή και σχεδίασε την πρώτη της αποστολή στο διάστημα.

«Εάν τυχαίνει να ξεκινήσεις μια νέα χώρα τη δεκαετία του 1990, έχεις το πλεονέκτημα του να γράψεις νέους νόμους με την γνώση ότι το ίντερνετ βρίσκεται εκεί έξω», έχει πει ο Jaan Tallinn, ένας από τους ιδρυτές του Skype, εξηγώντας ότι το πνεύμα του entrepreneurship που γέμισε την Εσθονία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης γέννησε μια ζωηρή κοινότητα προγραμματιστών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις βοήθησαν να γραφτούν οι νόμοι της χώρας για την τεχνολογία.

Ο Tallinn δεν εξιδανικεύει εκείνα τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της Εσθονίας από τη Ρωσία. «Ηταν η Άγρια, Άγρια Δύση», έχει πει σε κάποια συνέντευξή του, εξηγώντας ότι υπήρχε εγκληματικότητα, μαύρη αγορά, αλλά και αχαλίνωτη δημιουργικότητα.

Το Skype βοήθησε να βάλει την Εσθονία στον χάρτη. Στο εσωτερικό της χώρας, η επιτυχία της εφαρμογής άρχισε να επηρεάζει και άλλους entrepreneurs της τεχνολογίας. Μετά την επιτυχία του Skype, όλοι τους πίστεψαν ότι τα πάντα είναι δυνατά.

Έκτοτε, η λεγόμενη «Skype Mafia», η ομάδα των ιδρυτών, των ανώτερων στελεχών και των πρώτων επενδυτών της εταιρείας, έχοντας γίνει πλούσιοι από την πώληση πρώτα στην eBay και μετά στη Microsoft αλλά και με το πολύτιμο know how που είχαν αποκτήσει, έγιναν οι angel investors που στήριξαν την Εσθονία ώστε να αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά κέντρα της Ευρώπης.

Μία χώρα με κάτι παραπάνω από 1 εκατ. κατοίκους, έχει γεννήσει αρκετές τεχνολογικές εταιρείες με αποτιμήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσά τους οι Playtech, Wise και Bolt. Και έχει τη φήμη μιας από τις πιο φιλικές προς την τεχνολογία χώρες του κόσμου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Money Review Technology Summit – Kalle Palling: Η ψηφιοποίηση προϋποθέτει απλότητα και συντομία

Το fintech «θαύμα» της Ανατολικής Ευρώπης

Πώς ο Gary Thuerk έγινε ο πιο μισητός άνθρωπος του ίντερνετ: Η ιδέα που είχε το 1978 μας «βασανίζει» μέχρι σήμερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News