Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 16:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Υπερθέρμανση στην αγορά εργασίας – Απομακρύνεται η νομισματική χαλάρωση

ΗΠΑ: Υπερθέρμανση στην αγορά εργασίας – Απομακρύνεται η νομισματική χαλάρωση

Ανθεκτικότητα επιδεικνύει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρά την πρωτοφανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα τελευταία στοιχεία, του Δεκεμβρίου, που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Δεδομένου ότι παράλληλα εκτινάχθηκε ο ρυθμός αύξησης των μισθών, φαίνεται ότι το σενάριο μείωσης των επιτοκίων στους αμέσως επόμενους μήνες απομακρύνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εργασίας, τον τελευταίο μήνα του 2023 έγιναν 216.000 προσλήψεις και η ανεργία ανήλθε στο 3,7%, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να διαμορφωθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις της αγοράς. 

Επίσης, ο δείκτης ανεργίας που περιλαμβάνει όσους δεν θέλουν να εργαστούν και όσους έχουν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους ενισχύθηκε ελαφρώς στο 7,1%. Ο δείκτης συμμετοχής στην αγορά εργασίας, που συγκαταλέγει τους εργαζόμενους και όσους ψάχνουν δουλειά, υποχώρησε ελαφρώς στο 62,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023. 

Συνολικά, τα 2023 προστέθηκαν 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ή κατά μέσο όρο 225.000 τον μήνα, παρουσιάζοντας πτώση από τα 4,8 εκατ. ή 399.000 τον μήνα του 2022.

Επίσης, ο ρυθμός αύξησης των μισθών εκτινάχθηκε έναντι του Νοεμβρίου, καταγράφοντας την ταχύτερη ανάπτυξη από τον Μάρτιο του 2022.

Έτσι, οι προβλέψεις της αγοράς για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο απομακρύνονται. «Τα ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι υψηλότερη από το προσδοκώμενο. Τα σημερινά στοιχεία μπορεί να είναι ένας ακόμη παράγοντας που καθυστερεί την πρώτη μείωση της Fed για πιο κοντά στο καλοκαίρι, αλλά εάν η οικονομία διατηρήσει την άνετη πορεία της, ίσως και να μην είναι κακό πράγμα. Γιατί βιαζόμαστε;», σχολίασε στο Bloomberg ο Richard Flynn της εταιρείας Charles Schwab.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Jerome Powell επανέλαβε στο τέλος της συνεδρίασης του Ιανουαρίου αυτή την εβδομάδα ότι η Fed θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της σε κάθε συνεδρίαση και σημείωσε ότι για τη μείωση των επιτοκίων χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. «Όλα είναι ανοικτά, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας. Μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι που να μας κάνουν να πάμε πιο αργά ή πιο γρήγορα στις μειώσεις των επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Nassim Taleb: Σε σπιράλ θανάτου οι ΗΠΑ – Ένα θαύμα θα τις σώσει

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού – Κάτω από 3% ο δομικός PCE

ΗΠΑ: «Με άνεση» αποφεύγουν την ύφεση – Ανάπτυξη 3,3% το δ’ τρίμηνο του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News