Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 16:27
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΗΠΑ: Αύξηση-έκπληξη στις νέες θέσεις – Ανθεκτική η αγορά εργασίας

ΗΠΑ: Αύξηση-έκπληξη στις νέες θέσεις – Ανθεκτική η αγορά εργασίας

Περισσότερο από το προσδοκώμενο αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι θέσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις, καταδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ADP, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 324.000 τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη. Παρότι έγιναν σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων, μεγάλη ώθηση έδωσε ο τομέας ψυχαγωγίας και φιλοξενίας, προσθέτοντας 201.000 θέσεις. Επίσης, σημειώθηκαν προσλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα με εξαίρεση τον Νότο, ενώ περισσότερο συνέβαλαν οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 υπαλλήλους.

Οι εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 ατόμων μείωσαν τους υπαλλήλους για τρίτο συναπτό μήνα. Συνολικά, πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο ρυθμός αύξησης των μισθών συνέχισε την πτωτική τάση τον Ιούλιο. Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στη θέση τους είδαν αύξηση 6,2% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, το οποίο και αποτελεί τον βραδύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2021. Για όσους άλλαξαν δουλειά, η μέση αύξηση μισθού ανήλθε στο 10,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας.

«Η οικονομία βαίνει καλύτερα από το προσδοκώμενο και η υγιής αγορά εργασίας συνεχίζει να στηρίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών», δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε μια επιβράδυνση στην άνοδο των μισθών χωρίς ευρεία απώλεια θέσεων εργασίας», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Απομακρύνονται από την ύφεση οι ΗΠΑ – Ανάπτυξη 2,4% το β’ τρίμηνο

Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν είναι πια τόσο σίγουρη – Επανεξετάζουν οι αναλυτές

Χρ. Πισσαρίδης: Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News