Business & Finance Σάββατο 22/07/2023, 13:25
ΟΟΣΑ

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι για την ΑΙ – Αλλά δεν έχει πάρει ακόμη τη δουλειά τους

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι για την ΑΙ – Αλλά δεν έχει πάρει ακόμη τη δουλειά τους

Παρότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει πολλές θέσεις εργασίας και να καταργήσει ολόκληρους κλάδους, ο αντίκτυπός της στην απασχόληση είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος. Οι εργαζόμενοι, όμως, ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς θα επηρεάσει την επαγγελματική τους πορεία η ΑΙ.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανάμεσα σε 2.000 εργοδότες και 5.300 εργαζομένους στον τομέα των οικονομικών και της μεταποίησης σε επτά χώρες.

Ειδικότερα, όσοι εργοδότες υιοθέτησαν σχετικά νωρίς εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ακόμη διστάζουν να απολύσουν μέρος του εργατικού τους δυναμικού. Συνολικά, πάντως η ΑΙ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον και την ασφάλεια, βοηθώντας σε επικίνδυνες ή δύσκολες εργασίες.

Ο ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και ότι οι πιθανότητες κατάργησης θέσεων εργασίας είναι ακόμη πολύ μεγάλες, εν μέρει διότι όλες οι βιομηχανίες εκτίθενται λίγο ή πολύ στην αυτοματοποίηση.

Εξ ου και τρεις στους πέντε εργαζομένους φοβούνται ότι το πόστο τους θα χαθεί την επόμενη δεκαετία, ενώ τα τρία τέταρτα λένε ότι η AI έχει αυξήσει την ένταση της δουλειάς τους.

«Η πρόσφατη επιτάχυνση των εξελίξεων και των εργαλείων σχετικά με το παραγωγικό AI σηματοδοτεί ένα τεχνολογικό ορόσημο με πρακτικές συνέπειες σε πολλούς χώρους εργασίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι οι διεθνείς οργανισμοί και οι εποπτικές αρχές οφείλουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες με καλύτερο συντονισμό και κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια για το πώς να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, λιγότερο εκτεθειμένοι στην ΑΙ είναι όσοι δουλεύουν στον τομέα του καθαρισμού. Ακολουθούν οι θέσεις εργασίας στους τομείς γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας. Στη συνέχεια, ελαφρώς μεγαλύτερη έκθεση στην ΑΙ έχουν οι βοηθοί προετοιμασίας φαγητού, όσοι απασχολούνται σε χειρωνακτικά επαγγέλματα και στα απορριμματοφόρα.

Αντιθέτως, πολύ περισσότερο και σε επικίνδυνο βαθμό εκτίθενται οι εργαζόμενοι στη διαχείριση επιχειρήσεων, στις επιστήμες και τη μηχανολογία, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι managers, καθώς και συνολικά οι επαγγελματίες στον επιχειρηματικό χώρο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι μηχανές είναι ήδη εδώ: 4.000 άτομα απολύθηκαν μόνο τον Μάιο λόγω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ChatGPT έμαθε να λέει ψέματα – Και το κάνει καλύτερα από τους ανθρώπους

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει απολύσεις στον κλάδο που τη δημιούργησε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News