Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων διαπιστώνει η ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων διαπιστώνει η ΕΚΤ

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία ως προς τις μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρωζώνη, απομακρύνοντας τους φόβους ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εκτράχυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με τον δείκτη ή «ανιχνευτή» μισθών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι μισθοί μετά από διαπραγμάτευση στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 4,5% στα τέλη του 2023.  Παρότι το ποσοστό αυτό του δ’ τριμήνου παραμένει υψηλό, αποτελεί επιβράδυνση σε σχέση με το ποσοστό ρεκόρ του 4,7% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης – ο οποίος δείχνει τις πιθανές μισθολογικές πιέσεις μέσω της ανάλυσης μη εναρμονισμένων στοιχείων άνα χώρα – αναμενόταν με μεγαλύτερη προσμονή από ό,τι συνήθως, καθώς οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη εστιάζουν στο κόστος εργασίας ως βασικό παράγοντα για να αποφασίσουν πότε θα μειώσουν τα επιτόκια.

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων διαπιστώνει η ΕΚΤ-1

Πολλοί, ωστόσο, θέλουν να δουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2024 -τα οποία αναμένονται τον Μάιο- προτού εγκρίνουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
«Αυτή η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών στο τέλος του περασμένου έτους θα πρέπει να φέρει κάποια ανακούφιση ότι η σπείρα μισθών-τιμών δεν θα ξεδιπλωθεί στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING. Αλλά «η ΕΚΤ θα θελήσει σίγουρα να περιμένει τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών του πρώτου τριμήνου προτού αποφασίσει για μειώσεις των επιτοκίων. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε την εκτίμησή μας για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τους μισθούς ως «έναν ολοένα πιο σημαντικό παράγοντα για τη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα», ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «βιαστικών αποφάσεων» σχετικά με τη νομισματική χαλάρωση, εάν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η αύξηση των τιμών οδεύει πίσω στον στόχο του 2%.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι η ονομαστική αύξηση των μισθών θα μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου – στο 3,3% το 2026 από 5,3% το 2023, σε όρους αποζημίωσης ανά εργαζόμενο. Αναμένει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα είναι περιορισμένες, καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές με βραδύτερο ρυθμό. 

Παρότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα, άλλοι -όπως ο Robert Holzmann της Αυστρίας- υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες δεν είναι πιθανό να απορροφήσουν τις αυξανόμενες μισθολογικές δαπάνες.

Το μέλος του Εκτελεστική Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, υποστήριξε την Παρασκευή ότι η αδύναμη παραγωγικότητα «επιδεινώνει τις επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών στο μοναδιαίο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις», αυξάνοντας τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στους καταναλωτές και να καθυστερήσει η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Ανεβαίνουν οι τόνοι στις συζητήσεις για τις επιτοκιακές μειώσεις

Τι δείχνει ο νέος «ανιχνευτής μισθών» της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News