Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 12:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Στο ναδίρ η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Στο ναδίρ η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη

Η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι έχει πιάσει πάτο, καταγράφοντας πτώση για περισσότερο από έναν χρόνο λόγω της αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με την τριμηνιαία  έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, έδειξε ότι η μείωση της όρεξης για επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια ήταν μικρότερη το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Παράλληλα, οι τράπεζες αναμένουν ακόμη και μια μικρή αύξηση της ζήτησης για δάνεια το τρίμηνο που διανύουμε – την πρώτη από τις αρχές του 2022.

ΕΚΤ: Στο ναδίρ η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη-1

Ωστόσο, οι τράπεζες συνέχισαν να αυστηροποιούν τα κριτήρια πίστωσης, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, με την ΕΚΤ να δαβλέπει τάση εξομάλυνσης το 2024.
Οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης αξιολογούν κατά πόσο η πρωτοφανής νομισματική σύσφιγξη θα επηρεάσει ακόμα την οικονομία. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ένας βασικός δίαυλος μέσω του οποίου θέλουν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%. Παράλληλα, όμως, δεν θέλουν επιδεινώσουν την κατάσταση πέρα από τη διαφαινόμενη «ήπια προσγείωση» στην οποία φαίνεται να έχει περιέλθει.

ΕΚΤ: Στο ναδίρ η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη-2

«Σε όλες τις κατηγορίες δανείων, η μείωση της ζήτησης οφείλεται στο γενικό επίπεδο των επιτοκίων», αναφέρει η ΕΚΤ. «Επιπλέον, η μείωση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου περιόρισε τη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, ενώ η υποτονική καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας περιόρισαν τη ζήτηση για δάνεια εκ μέρους των νοικοκυριών».

Η τριμηνιαία έρευνα, η οποία πραγματοποιείται από το 2003, δημοσιοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναμένεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο στο 4% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα σήματα που θα εκπέμψει ως προς τις μειώσεις επιτοκίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει η αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων: Η μεγάλη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

ΕΚΤ: Η πλειοψηφία του προσωπικού πιστεύει ότι η Λαγκάρντ είναι ακατάλληλη για πρόεδρος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News