Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 12:03
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Ασθενής ζήτηση για δάνεια το α’ τρίμηνο στην ευρωζώνη

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη περιόρισαν τον δανεισμό περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ

ΕΚΤ: Ασθενής ζήτηση για δάνεια το α’ τρίμηνο στην ευρωζώνη

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη περιόρισαν τον δανεισμό περισσότερο από το αναμενόμενο, μετά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού και την αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις «φωνές» που ζητούν από την ΕΚΤ να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

«Ο περιορισμός των δάνεια προς τις επιχειρήσεις και την αγορά κατοικιών ήταν ισχυρότερη από ό,τι περίμεναν οι τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο και υποδηλώνει μια επίμονη αποδυνάμωση της δυναμικής των δανείων», αναφέρει η ΕΚΤ στην τριμηνιαία έκθεσή της για τον τραπεζικό δανεισμό.

Η μείωση της καθαρής ζήτησης από τις επιχειρήσεις ήταν περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι τράπεζες τους προηγούμενους τρεις μήνες, και τη μεγαλύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ανέφερε.

Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση του δείκτη Μ3 – ο οποίος  μετρά το χρήμα που κυκλοφορεί στην οικονομία – υποχώρησε τον Μάρτιο και ήταν η πιο αργή από τον Οκτώβριο του 2014, ενώ αποδυναμώθηκε και η χορήγηση των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΕΚΤ: Ασθενής ζήτηση για δάνεια το α’ τρίμηνο στην ευρωζώνη-1

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες ανέφεραν ισχυρή καθαρή μείωση της ζήτησης από τις επιχειρήσεις για δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μείωση της καθαρής ζήτησης ήταν ισχυρότερη από ό,τι ανέμεναν οι τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο και είναι η ισχυρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το γενικό επίπεδο των επιτοκίων αναφέρθηκε ότι ήταν ο κύριος λόγος της μειωμένης ζήτησης δανείων, σε ένα περιβάλλον αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Η έκθεση της ΕΚΤ είναι η πρώτη που προσφέρει συγκεκριμένες ενδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο και εν συνεχεία της εξαγοράς της Credit Suisse Group AG από την UBS Group AG.

Σημειωτέον ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν αναφέρει στην προηγούμενη συνεδρίασή τους ότι ενδεχόμενα στοιχεία για επιβάρυνση των οικονομικών συνθηκών λόγω των τραπεζικών αναταραχών θα μπορούσαν να τους πείσουν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μικρότερο ποσό στην επόμενη απόφασή τους την Πέμπτη, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να επιλέξει μεταξύ 0,25% ή 0,5%.

Πάντως, τα στοιχεία της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα έδειξαν ότι η οικονομία επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, παρόλο που η ανάπτυξη ωθήθηκε αποκλειστικά από τον τομέα των υπηρεσιών. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενδέχεται να εκλάβουν μια τέτοια ισχυρή ζήτηση ως ένδειξη ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Τα γερμανικά ομόλογα περιόρισαν τις απωλειές τους μετά τη δημοσίευση των εκθέσεων, με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται 4 μονάδες υψηλότερα στο 2,35% σε σύγκριση με 2,42% νωρίτερα, ενώ οι αγορές διατηρούν τις πιθανότητες για άνοδο των επιτοκίων την Πέμπτη κατά μισή μονάδα στο 20%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News