Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 13:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Paytm: Κάποτε ήταν η πιο δημοφιλής startup της Ινδίας, τώρα η μετοχή της καταρρέει

Paytm: Κάποτε ήταν η πιο δημοφιλής startup της Ινδίας, τώρα η μετοχή της καταρρέει

Πριν από μερικά χρόνια, όλοι στην Ινδία, μιλούσαν για την Paytm. Η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών, έγινε γνωστή στη χώρα το 2016, όταν ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi απαγόρευσε ξαφνικά τα δύο μεγαλύτερα χαρτονομίσματα – περίπου το 86% των μετρητών της χώρας εκείνη την εποχή – με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και του παράνομου πλούτου. 

Η κίνηση ήταν εξαιρετικά ανατρεπτική για την οικονομία, αλλά βοήθησε την Paytm να αναπτυχθεί με εκρηκτικό ρυθμό. Μέσα σε μόλις ένα μήνα είχε 10 εκατομμύρια νέους χρήστες. 

Ωστόσο πλέον η εταιρεία βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς η μετοχή της σημειώνει μία εντυπωσιακή πτώση στο χρηματιστήριο από την περασμένη εβδομάδα, επεκτείνοντας μια βουτιά που έχει εξαφανίσει σχεδόν το 80% της αξίας της από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο με τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) το 2021.

Η μετοχή της Paytm έχει υποχωρήσει 42% από το κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης και η τιμή της κινείται σχεδόν 32% χαμηλότερα φέτος.

Η εταιρεία δυσκολευόταν ήδη από το ντεμπούτο της στην χρηματιστηριακή αγορά τον Νοέμβριο του 2021, όταν δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές ότι θα μπορούσε να γίνει κερδοφόρα ενόψει του αυξανόμενου ανταγωνισμού από εγχώριους αντιπάλους και αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Η μετοχή της Paytm διαπραγματεύεται τώρα σε μόλις 438 ρουπίες (περίπου 5 δολάρια) ανά μετοχή. Το κραχ των τελευταίων δύο ημερών είχε ως συνέπεια να χαθούν 2,4 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, με την εταιρεία να έχει πλέον αξία μόλις 3,3 δισ. δολάρια.

Η πιο πρόσφατη βουτιά ήρθε αφότου η κεντρική τράπεζα της Ινδίας ακύρωσε περαιτέρω τις δραστηριότητές της, διατάσσοντας την Paytm Payments Bank να σταματήσει να λαμβάνει καταθέσεις, μαζί με άλλες βασικές υπηρεσίες, επικαλούμενη «επίμονες μη συμμορφώσεις».

Η Paytm έχει 300 εκατομμύρια πελάτες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN 

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Bank: Είναι η Ινδία ο νέος καταλύτης της παγκόσμιας ανάπτυξης;

Ινδία: Εχει τεράστια παραγωγή τροφίμων, αλλά εκατομμύρια άτομα πεινάνε

Ινδία: Πιθανό η ανάπτυξη να ξεπεράσει το 7% τα επόμενα χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News