Business & Finance Τρίτη 4/07/2023, 15:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λύση στην κίνηση των πόλεων; Το ιπτάμενο αυτοκίνητο των 300.000 δολαρίων

Η λύση στην κίνηση των πόλεων; Το ιπτάμενο αυτοκίνητο των 300.000 δολαρίων

Το πράσινο φως για τις δοκιμαστικές πτήσεις ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου, δηλαδή ενός πλήρως ηλεκτρικού οχήματος που μπορεί να πετάξει στον αέρα αλλά και να ταξιδέψει στον δρόμο, έδωσε η Federal Aviation Administration των ΗΠΑ.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο που αναπτύσσεται από την startup Alef Automotive στην Καλιφόρνια ονομάζεται «Model A». Μπορεί να  κινηθεί στους δρόμους και να παρκάρει σαν ένα κανονικό αυτοκίνητο, όμως έχει παράλληλα την ικανότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Το ιπτάμενο αυτοκίνητο μπορεί να μεταφέρει έναν ή δύο επιβάτες και έχει αυτονομία 320 χιλιομέτρων στον δρόμο και  177 χιλιομέτρων στον αέρα.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι θα πωλείται αντί 300.000 δολαρίων, με τις πρώτες παραδόσεις να σχεδιάζονται για τα τέλη του 2025.

Η FAA επιβεβαίωσε ότι έδωσε ειδική άδεια για έρευνα, ανάπτυξη και έκθεση του οχήματος.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που πήραμε αυτή την άδεια από την FAA. Μας επιτρέπει να κινηθούμε πιο κοντά στο να φέρουμε στους ανθρώπους έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον και γρήγορο τρόπο μετακίνησης, να γλιτώσουμε ώρες κάθε εβδομάδα για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τα αεροπλάνα, ένα τεράστιο βήμα για τα αυτοκίνητα», είπε ο CEO της Alef, Jim Dukhovny.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας θα θεωρείται όχημα χαμηλών ταχυτήτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνει γρηγορότερα από 40 χιλιόμετρα την ώρα στον δρόμο.  «Υποθέτουμε ότι εάν ο οδηγός χρειάζεται μια γρηγορότερη διαδρομή, θα χρησιμοποιεί την ικανότητα του Alef να πετάει», αναφέρει η εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, το αυτοκίνητο χρειάζεται και την έγκριση της National Highway Traffic Safety Administration για να βγει στους δρόμους.

Το συγκεκριμένο ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι δημιούργημα τεσσάρων φίλων, του Constantine Kisly, του Pavel Markin, του Oleg Petrov και του Dukhovny, οι οποίοι άντλησαν την έμπνευσή τους από τις ταινίες «Back to the Future» και άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε αυτό το 2015.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε το 2018, ενώ η εταιρεία δηλώνει ότι έχει πάρει πάνω από 400 προπαραγγελίες.  

Πάντως, η Alef Automotive δεν είναι η μοναδική εταιρεία που δουλεύει πάνω σε ιπτάμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή VTOLs, όπως ονομάζονται.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Bank of America: Αυτές είναι οι 14 τεχνολογίες που θα αλλάξουν το μέλλον

Πότε θα αγοράσουμε το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο;

To αυτοκίνητο που γίνεται αεροπλάνο σε τρία λεπτά: Αλλά θα χρειαστείτε άδεια πιλότου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News