Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 07:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στα ιπτάμενα ταξί: Ευρωπαϊκό «ναι» στο τζετ της Lilium

Ένα βήμα πιο κοντά στα ιπτάμενα ταξί: Ευρωπαϊκό «ναι» στο τζετ της Lilium

Μπορεί να φαίνεται σαν σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, κι όμως η κυκλοφορία ιπτάμενων ταξί στις πόλεις απέχει μόλις ένα με δύο χρόνια. Ενδεικτικά, η γερμανική εταιρεία Lilium, η οποία δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα από το 2015, έχει στόχο να ξεκινήσει τις εμπορικές πτήσεις μέσα στο 2025.

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα έκανε ένα ακόμη βήμα προς αυτό τον στόχο, καθώς έλαβε ειδική άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον σχεδιασμό και την κατασκευή αεροσκαφών με τις δικές της προδιαγραφές έναντι αυτών που ακολουθούνται στη βιομηχανία της αεροπλοΐας. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Alastair McIntosh, CTO της εταιρείας και επικεφαλής σχεδιασμού, η έγκριση αποτελεί ουσιαστικά «άδεια λειτουργίας».

Ένα βήμα πιο κοντά στα ιπτάμενα ταξί: Ευρωπαϊκό «ναι» στο τζετ της Lilium-1
φωτ. Lilium

Επενδυτές και φανατικοί της σχετικής τεχνολογίας έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ανάπτυξη ιπτάμενων ταξί. Η Lilium συγκεκριμένα στοχεύει περισσότερο -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- στις πτήσεις εντός πόλεων, ενώ άλλες εταιρείες κλίνουν προς δρομολόγια εκτός.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ετοιμαστεί το πρώτο τζετ της Lilium θα έχει αυτονομία για να διανύσει 300 χιλιόμετρα σε μία ώρα. Επίσης, η εταιρεία δήλωνε ανέκαθεν ότι δεν θέλει να προσφέρει υπηρεσίες πολυτελείας ή ένα προϊόν που απευθύνεται μόνον σε πλούσιους πελάτες. Εξ ου και όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, η πτήση από το Μανχάταν μέχρι το αεροδρόμιο JFK θα διαρκεί έξι λεπτά και θα κοστίζει περίπου 70 δολάρια.

Το Lilium Jet, το οποίο κινείται τηλεκατευθυνόμενο από τη γη, έχει δύο παράλληλα πτερύγια εξοπλισμένα με 36 ηλεκτρικούς κινητήρες, που κατά την απογείωση στρέφονται προς τα κάτω και στη συνέχεια επανέρχονται σε οριζόντια θέση για την πτήση.

Στο μεταξύ οι γίγαντες της αεροπλοΐας, η Boeing και η Airbus, επίσης προσπαθούν να μπουν στον χώρο των ιπτάμενων ταξί, ενώ έντονος είναι και ο ανταγωνισμός με την γερμανική νεοφυή επιχείρηση Volocopter, η οποία αναπτύσσει αντίστοιχη τεχνολογία με την Lilium.

Ήδη, μεγάλα αεροδρόμια στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για τα ιπτάμενα ταξί και τη δημιουργία ειδικών πλατφορμών προσγείωσης, ώστε να μεταφέρονται οι πελάτες από και προς το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με το Axios, μπορεί να λύσουν το θέμα του κυκλοφοριακού πέριξ των αεροδρομίων και να μειώσουν την ταλαιπωρία για τους επιβάτες, οι οποίοι θα φτάνουν σε μερικά λεπτά. Επίσης, προκαλούν πολύ λιγότερη όχληση για τους κατοίκους των πόλεων σε σχέση με τα ελικόπτερα, τα οποία επίσης προσφέρονται ως υπηρεσία για μεταφορά στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα που εκκρεμεί είναι η δημιουργία των κατάλληλων πλατφορμών προσγείωσης, απογείωσης και φόρτισης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πού είναι ο D.B. Cooper; Ο αεροπειρατής που πήδηξε με τα λύτρα, το άλυτο μυστήριο και το FBI

Όταν η αγένεια επιβραβεύεται – Πώς η Ryanair έγινε αστέρι του TikTok

Ερευνα: Οι 10 πιο αναξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News