Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 13:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος με μοχλό την ΕΚΤ

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος με μοχλό την ΕΚΤ

Οι προσδοκίες των επενδυτών στη Γερμανία βελτιώθηκαν απροσδόκητα για έκτο μήνα, με ώθηση από τις ελπίδες ότι η νομισματική χαλάρωση θα βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανακάμψει από τη συρρίκνωση υπέστη το περασμένο έτος.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο 15,2 τον Ιανουάριο από 12,8 τον προηγούμενο μήνα – αψηφώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση στις 12 μονάδες, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Τρίτη. Ωστόσο, μια μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε.

«Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες υποθέτουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach, προσθέτοντας ότι η αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο δεν άλλαξε αυτές τις προσδοκίες. 

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος με μοχλό την ΕΚΤ-1

Η αργή βελτίωση του κλίματος υποδηλώνει ότι είναι πιθανή μια ήπια ανάκαμψη της δραστηριότητας μετά την πρώτη μετά την πανδημία ετήσια συρρίκνωση της οικονομίας Γερμανίας κατα 0,3%. Η μεταποίηση, ωστόσο, παραμένει κολλημένη σε ένα τέλμα – ταλαιπωρούμενη από τα επακόλουθα της ενεργειακής κρίσης και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση. 

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε έντονα. Οι policymakers εξακολουθούν να διαψεύδουν τα στοιχήματα της αγοράς για μια πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι μια μείωση προς τα μέσα του έτους θα ήταν πιο ρεαλιστική.

Η Bundesbank προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά μόλις 0,4% φέτος. Ωστόσο, οι αναλυτές της Deutsche Bank και της Commerzbank προβλέπουν ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, μετά από συρρίκνωση 0,3% το 2023. 

Παρότι η πιθανότητα μιας νέας τριμηνιαίας συρρίκνωσης έως τον Μάρτιο έχει παραμένει, σύμφωνα με τους αναλυτές παραμένει υψηλή, δήλωσε την Τρίτη το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής. Επιπλέον, η Γερμανία ταλανίζεται από απεργίες σιδηροδρομικών και κινητοποιήσεις αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση των επιδοτήσεων, συνέπεια της αναδιάρθρωσης του προϋπολογισμού στο Βερολίνο μετά από μια δικαστική απόφαση-σοκ τον Νοέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Γερμανία είναι πλούσια, αλλά οι Γερμανοί φτωχοί και οργισμένοι

«Χειμώνας οργής» για τους Γερμανούς αγρότες

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,3% το δ’ τρίμηνο – Απέφυγε την ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News