Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 22:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H μεγάλη ανησυχία των επενδυτών το 2024: Γεωπολιτική αστάθεια και εκλογές

H μεγάλη ανησυχία των επενδυτών το 2024: Γεωπολιτική αστάθεια και εκλογές

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα είναι η βασική απειλή σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές για το 2024, καθώς οι πόλεμοι μεγάλης κλίμακας συγκλίνουν με ένα πλήθος κομβικών εκλογών σε μεγάλες οικονομίες. 

Καθώς οι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι χαρτογραφούν το επενδυτικό τοπίο για το επόμενο έτος, αναμένουν ένα ολοένα και πιο γεμάτο γεωπολιτικό σκηνικό και μεγαλύτερη απόκλιση σε βασικές περιοχές, επιδεινώνοντας την αβεβαιότητα και την αστάθεια της αγοράς.

Σε έρευνα για τους παγκόσμιους κινδύνους που πραγματοποιήθηκε σε 130 επιχειρήσεις τον περασμένο μήνα από την Oxford Economics, σχεδόν τα δύο πέμπτα των ερωτηθέντων θεώρησαν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ως πολύ σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν και Ρωσίας και ΝΑΤΟ ήταν εξίσου ευρέως διαδεδομένες και οι γεωπολιτικές εντάσεις ήταν η κύρια ανησυχία των επιχειρήσεων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, με το 62% των επιχειρήσεων να αναφέρουν τη γεωπολιτική ως πολύ σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

«Η αποπαγκοσμιοποίηση και οι επίμονα υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, που και τα δύο θα μπορούσαν να προκληθούν από την όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων, είναι επίσης αρκετά εμφανή στην τελευταία έρευνα», σύμφωνα με την έρευνα της Oxford Economics.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2024, εν μέσω διευρυνόμενης απόκλισης μεταξύ των περιοχών – προβλέπεται ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, ενώ η Κίνα και η Ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθούν.

Στην επενδυτική προοπτική του 2024 που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Goldman Sachs Asset Management
υπογράμμισε επίσης ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Ταϊβάν και τη Ρωσία θα προσθέσουν στο εύρος των πιθανοτήτων για την παγκόσμια οικονομία να αποκλίνει από την τρέχουσα πορεία της.

Η Goldman Sachs Asset Management σημείωσε ακόμη ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους και τη δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ ενδέχεται να ενταθούν ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου, ενώ οι εγχώριοι κοινωνικοοικονομικοί κίνδυνοι – όπως οι απεργίες σε ορισμένους κλάδους εν μέσω πεισματικά υψηλών τιμών καταναλωτή – θα μπορούσε να παραμείνει σε όλες τις μεγάλες οικονομίες και να επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη.

«Η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους εμπορικούς περιορισμούς σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα περαιτέρω οικονομικό κατακερματισμό. Αναμένουμε ότι οι οικονομίες θα συνεχίσουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τους ασφάλεια κατά τους επόμενους 12 μήνες και μετά», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής του επενδυτικού οίκου. 

Στις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις αναφέρθηκε και ο Ronald Temple, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Lazard, ο οποίος είπε ότι αυτό που γίνεται σαφές είναι πως οι συγκρούσεις γίνονται πιο συχνές και έχουν αυξανόμενες συνέπειες».

«Γεωπολιτικά ζητήματα που θα μπορούσαν να είχαν αγνοηθεί στο παρελθόν επηρεάζουν άμεσα σήμερα τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις πελατειακές βάσεις των εταιρειών», είπε ο Temple.

«Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές συγκρούσεις και εντάσεις είναι πιθανό να μειώσουν περαιτέρω την ανάπτυξη, προσθέτοντας παράλληλα πληθωριστικές πιέσεις που είναι πέρα από τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών».

Επιπλέον, προέβλεψε ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα επεκταθεί μέχρι το 2024, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση χάνει τη δυναμική του λόγω του χειμώνα, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την αξιοπιστία της δυτικής χρηματοδότησης και στρατιωτικής βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου της Goldman Sachs Asset Management, Marc Nachmann, και η ομάδα του αναμένουν ότι οι κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών θα προσελκύσουν την προσοχή λόγω της αυξανόμενης σημασίας τους στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, μαζί με την πιθανή ευπάθειά τους σε κραδασμούς.

Ως αποτέλεσμα, συστήνει στους επενδυτές να ακολουθήσουν μια προληπτική προσέγγιση για την κατανομή περιουσιακών στοιχείων που βασίζεται σε «εκτεταμένη έρευνα από κάτω προς τα πάνω».

«Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με επιτυχία με τις εταιρικές και κυβερνητικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των αλυσίδων εφοδιασμού και των πόρων καθώς και της εθνικής ασφάλειας θα αναδειχθούν μακροπρόθεσμα νικητές», δήλωσαν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι εταιρείες με ισχύ στην τιμολόγηση, ανθεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα και ισχυρούς ισολογισμούς θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Σε πολιτικά φιλικές χώρες μεταφέρουν την παραγωγή τους οι πολυεθνικές

Reuters: Θα γυρίσουν οι Αμερικανοί επενδυτές στην Κίνα;

Ενώπιον τριπλής απειλής οι CEOs: Ποιες είναι οι άμυνές τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News