Business & Finance Δευτέρα 6/11/2023, 21:08
ΒUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Σε πολιτικά φιλικές χώρες μεταφέρουν την παραγωγή τους οι πολυεθνικές

ΕΚΤ: Σε πολιτικά φιλικές χώρες μεταφέρουν την παραγωγή τους οι πολυεθνικές

Οι γεωπολιτικές εντάσεις ωθούν περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις στο να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους σε χώρες που πρόσκεινται πιο κοντά πολιτικά στις τελικές αγορές τους, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ. 

Η ΕΚΤ συμπεραίνει ότι τέσσερις φορές περισσότερες πολυεθνικές της Ευρώπης δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε πολιτικά φιλικές χώρες, όπως ακριβώς έχουν πράξει και τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενώ το 42% από τις 65 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι θα παράγουν περισσότερο σε πολιτικά φιλικές χώρες, ένα υψηλότερο ποσοστό, περίπου 60%, επεσήμανε ότι πιθανές αλλαγές στην αλυσίδα τροφοδοσίας και στην τοποθεσία παραγωγής τους ώθησαν τις τιμές σε άνοδο την τελευταία πενταετία. 

Από αυτές που συμμετείχαν στην έρευνα το φετινό καλοκαίρι, ένα 45% υποστήριξε ότι αναμένει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις στο μέλλον. 

Γενικότερα, οικονομολόγοι ανησυχούν ότι το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα είναι αποσπασματικό και διηρημένο σε ανταγωνιστικά στρατόπεδα, γεγονός που αντανακλά τις διπλωματικές τριβές που έχουν προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε στην αρχή του έτους ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία ένα 2% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε επίσης ότι η αποσπασματικότητα του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος έχει οδηγήσει σε απότομη άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια. «Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος παράγοντας πίσω από τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση της παραγωγής εντός της Ε.Ε., ενώ η ζήτηση και το κόστος παρακινεί τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Ε.Ε.», αναφέρει η έρευνα της ΕΚΤ. 

Ωστόσο, ο επαναπροσδιορισμός των αλυσίδων τροφοδοσίας προκειμένου να αποφευχθούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι δύσκολος όταν πολλές επιχειρήσεις στηρίζονται στις πρώτες ύλες από την Κίνα, όπως τα υλικά για την κατασκευή μπαταριών, τα οποία είναι δύσκολο να τα βρουν αλλού. 

«Οι περισσότερες αναλύσεις που έχουν γίνει έως τώρα δεν δείχνουν σημαντικές αλλαγές στα μοντέλα του ευρωπαϊκού εμπορίου», σημειώνει η ΕΚΤ. Ωστόσο, σημειώνει ότι τέτοιου είδους αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να ξεδιπλωθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και το κόστος αλλαγής των επιχειρηματικών μοντέλων, των αλυσίδων τροφοδοσίας και των συμβολαίων». 

Πολλές από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίες από κοινού έχουν μία συνολική προστιθέμενη αξία αντίστοιχη με το 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε., εκδηλώνουν ανησυχίες για την εξάρτησή τους από την Κίνα για τις πρώτες ύλες. 

Περισσότερες από το ήμισυ των επιχειρήσεων ισχυρίζονται ότι η προσφορά κρίσιμων πρώτων υλών από μία συγκεκριμένη χώρα ή χώρες υπόκεινται σε αυξημένους κινδύνους, σύμφωνα με την ΕΚΤ, η οποία σημειώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών συνδέεται με την Κίνα. 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο να βρουν κρίσιμες πρώτες ύλες αλλού, παρότι πολλές αναφέρουν ότι προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις προμήθειές τους και άλλες αυξάνουν τα αποθέματά τους ή αλλάζουν τη σύνθεση των προϊόντων τους ή παρακολουθούν από κοντά τους κινδύνους. 

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι αλλαγές στους τόπους παραγωγής των επιχειρήσεων και στις αλυσίδες τροφοδοσίας πιθανόν να μειώσουν την αναλογία των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε., λόγω έλλειψης διαθέσιμου εργατικού δυναμικού και του κόστους των εργαζομένων στην περιοχή. Την ίδια στιγμή όμως, σημειώνει ότι αυτού του είδους οι αλλαγές φαίνεται να ωθούν περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των προμηθευτών της Ε.Ε..

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News