Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 07:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Έρχεται νέο «σπιράλ» μισθολογικών αυξήσεων

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Έρχεται νέο «σπιράλ» μισθολογικών αυξήσεων

Για ένα νέο σοκ προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με την χειρότερη ενεργειακή κρίση και τον υψηλότερο πληθωρισμό στη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών: τον πληθωρισμό στους μισθούς και την απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων από τους εργαζομένους τους. 

Ο κίνδυνος αυτός έγινε άκρως αισθητός στην περιόδο εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, καθώς οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης – από Unilever έως Nestle και L’ Oreal, Sodexo και Ahold Delhaize – προειδοποίησαν ότι οι τιμές των προϊόντων τους ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2023 εν μέσω των πιεστικών διαπραγματεύσεων για μισθολογικές αυξήσεις σε μία αγορά εργασίας που παραμένει «σφιχτή». 

Οι απεργίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους των τελευταίων ετών. Εργαζόμενοι στην TotalEnergies της Γαλλίας, πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας SAS και το προσωπικό στον τομέα παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis στην Ιταλία έχουν κατέβει σε απεργίες τους τελευταίους μήνες. Ο τελευταίος γύρος κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους βρετανικούς σιδηροδρόμους ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα, όμως το προσωπικό της Royal Mail έχει προγραμματίσει απεργία εντός του Νοεμβρίου και το Δεκέμβριο. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι στη βρετανική εταιρεία συσκευασιών DS Smith, που προμηθεύει πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων και την Amazon. 

Mε την παραγωγικότητα να παραμένει στάσιμη και με την Ευρωζώνη, όπως και τη Βρετανία, να οδεύουν προς ύφεση, τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών θα επιτείνουν τις πιέσεις προς τις επιχειρήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestle, Μαρκ Σκνέιντερ, δήλωσε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα αποτελέσουν καίριο θέμα τους επόμενους μήνες καθώς τόσο τον τελευταίο μήνα του έτους όσο και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς. 

Euro-Area Indicators

Year-over-year change

Source: Eurostat

 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο, σε ιστορικό υψηλό, ενώ οι αυξήσεις των μισθών στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν μόλις στο 4,1%. Τα σωματεία των εργαζομένων ζητούν άμβλυνση αυτού του τεράστιου χάσματος, με τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό να καθιστά την όλη κατάσταση ακόμη πιο πιεστική, με οικονομολόγους να επισημαίνουν ότι δεν θα ξαφνιαστούν εάν δουν τον πληθωρισμό των μισθών να αυξάνεται ακόμη περισσότερο. 

Εάν πράγματι συμβεί αυτό, τότε εταιρείες παροχής υπηρεσιών που εξαρτώνται τα μέγιστα από τους εργαζομένους, όπως Sodexo και λιανικής, όπως Ahold Delhaize, θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένες σε πιο υψηλό μισθολογικό κόστος. 

Το πανίσχυρο σωματείο IG Metall στη Γερμανία υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι αναγκαίες προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο ενεργειακό κόστος και ζητά για τους εργαζομένους του μισθολογική αύξηση 8%. Η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 22% αναμένεται να ενθαρρύνει τα συνδικάτα στα αιτήματά τους, τροφοδοτώντας πληθωρισμό σε ολόκληρη την οικονομία. 

Ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών, εάν τελικά συμβεί, θα δυσκολέψει και τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό την ώρα που η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή ύφεσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για επανάληψη ενός σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων αντίστοιχου με αυτό της δεκαετίας του 1970, εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες γίνουν μόνιμες. 

Σύμφωνα με ένα δείκτη της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας και του ιστότοπου αναζήτησης εργασίας Indeed, τον οποίο επικαλούνται οι FT, ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιταχύνθηκε σε έξι οικονομίες της Ευρωζώνης – Γερμανία, Γαλλία, Iταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιρλανδία. Η μέση αύξηση κυμαίνεται στο 5,2% στα τέλη Οκτωβρίου έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, συγκριτικά με το 4,2% του Ιουνίου, ενώ είναι περίπου τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο του 1,5% του 2019. Στη Γερμανία, η αύξηση είναι της τάξης του 7,1%, ενώ στη Γαλλία στο 4,7%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και FT

Διαβάστε επίσης:

Ελβετία: Η μεγαλύτερη πτώση στους πραγματικούς μισθούς σε διάρκεια 80 ετών

Blackouts, εξεγέρσεις και παγκόσμιος πόλεμος: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι του 2023

Ο πληθωρισμός κόβει μισθούς και συντάξεις 

 
 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News