BUSINESS & FINANCE

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εκφράζει αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων, των κερδών και της απασχόλησης το 2023, αυτή η αισιοδοξία δεν συμβαδίζει με την πρόθεσή τους για μεγαλύτερες επενδύσεις. Πολλώ δε μάλλον δεν συμβαδίζει με την πρόθεσή τους να συγκρατήσουν τις τιμές, ακόμη και επιχειρήσεις που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους παραγωγής τους.

Μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, καθώς 2 στις 10 επιχειρήσεις που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους τους δηλώνουν ότι θα προβούν σε αύξηση των τιμών τους, ενώ ακόμη και επιχειρήσεις σε ποσοστό 10% που μπορεί να δουν το κόστος τους να μειώνεται, μόνο οι μισές από αυτές αναμένεται να μειώσουν τις τιμές τους. Συνολικά, οι 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους, οι 2 στις 10 δηλώνουν ότι αυτή η αύξηση θα υπερβεί το 10% και μόνο 1 στις 10 ενδέχεται να προβεί σε μείωση τιμών.

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών-1

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Grant Thornton –παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο των Growth Awards 2023 που συνδιοργανώνονται με τη Eurobank– για τις προσδοκίες των Ελλήνων CEO και οι οποίες εμφανίζονται αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με ένα χρόνο πριν (αισιοδοξία εκφράζει το 55% έναντι 41% πέρυσι), κεφαλαιοποιώντας με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, όπως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα.

Παρά το γεγονός ότι η βελτίωση των προσδοκιών συμβαδίζει με ανησυχίες για την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, εντούτοις αυτό δεν οδηγεί σε προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων να επεκταθούν σε νέες αγορές, ειδικότερα του εξωτερικού, ή να επενδύσουν σε νέα προϊόντα και καινοτομία.

Παρά τις προσδοκίες ανάπτυξης, η αβεβαιότητα εξέλιξης των τιμών, ο προβληματισμός για την άνοδο του κόστους παραγωγής αλλά και η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων αποτυπώνονται έντονα στη μειωμένη διάθεση για επενδύσεις και όπως επισημαίνει η Grant Thornton «παρατηρείται διάθεση για αναβολή επενδύσεων και αποφυγή ρίσκου, γεγονός που αποτυπώνεται και στη χαμηλή διάθεση για χρηματοδότηση».

Ενδεικτικό είναι ότι εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις, όπως σε γη, κτίρια και μηχανήματα, φαίνεται να σχεδιάζονται από ολοένα και λιγότερες επιχειρήσεις, ενώ ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το ότι ακόμη και η επένδυση σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό δείχνει να επιβραδύνεται και να σχεδιάζεται από 5 στις 10 επιχειρήσεις σε σχέση με 6 στις 10 πέρυσι. Σύμφωνα με την Grant Thornton, αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί τόσο στην αβεβαιότητα εκτίμησης του κόστους των επενδύσεων ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των τιμών, όσο και στο αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης. Εντούτοις είναι «απογοητευτικό», όπως υπογραμμίζει, ότι παρά αυτή την αύξηση των επιτοκίων, λίγες επιχειρήσεις αναμένεται να εκμεταλλευθούν άλλα φθηνότερα εργαλεία ανάπτυξης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή αναπτυξιακούς νόμους.

Παράλληλα προκαλεί προβληματισμό το ότι και από αυτούς που δηλώνουν πως θα κάνουν χρήση των κεφαλαίων του ΤΑΑ, μόνο οι 3 στους 10 είναι είτε σε στάδιο προετοιμασίας του σχετικού πλάνου είτε σε στάδιο υποβολής, σε σχέση με 4 στους 10 πέρυσι, παρά το γεγονός ότι πλέον οι συνθήκες είναι και πιο ώριμες αλλά και ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων έχει αποτυπωθεί πιο έντονα.

Το μεταβαλλόμενο και γεμάτο προκλήσεις οικονομικό πλαίσιο δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για εσωστρέφεια και αδράνεια, καταλήγει η Grant Thornton, «καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης και της εξάλειψης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που οι επιχειρήσεις κατόρθωσαν να επιτύχουν τα τελευταία έτη».

Growth Awards: Οι νικητές των φετινών βραβείων 

Εξι ελληνικές επιχειρήσεις, που διακρίνονται για τη δέσμευσή τους στην εξέλιξη και την προσαρμοστικότητα απέναντι στις ισχυρές σύγχρονες προκλήσεις, με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την επιστροφή μερίσματος ανάπτυξης στην κοινωνία, είναι οι φετινοί Growth Winners, που ανακοινώθηκαν χθες, στο πλαίσιο των Growth Awards 2023, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδ. Γεωργιάδη.

Ο θεσμός, τον οποίο έχουν καθιερώσει η Eurobank και η Grant Thornton, συμπληρώνει φέτος επτά χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλειος Καζάς, ξεκίνησε σε μία δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα, αναδεικνύοντας επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση και οι οποίες παράλληλα επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και προσαρμοστικότητα στις κοσμογονικές αλλαγές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές εξελίξεις.

Οι έξι Growth Winners είναι οι εταιρείες: Cenergy Holdings, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων – Βίκος, Μπάρμπα Στάθης, Rontis Hellas, Uni-pharma και Hack The Box.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι «η πρωτοκαθεδρία σήμερα κρίνεται κυρίως στο πεδίο της τεχνολογικής καινοτομίας και σε αυτόν τον τομέα η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα, για να ενθαρρύνει την έρευνα, να συνδέσει τα πανεπιστήμια με την παραγωγή, να δώσει κίνητρα για την προσέλκυση ταλέντου σε παγκόσμια κλίμακα και να στηρίξει “ευρωπαϊκούς πρωταθλητές”, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί απέναντι στον αμερικανικό ή τον κινεζικό ανταγωνισμό που λαμβάνει απεριόριστη κρατική υποστήριξη». Ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς δήλωσε ότι «η εξέλιξη ενός ανταγωνιστικού προτύπου επιχειρηματικότητας είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ για να πετύχουμε μια σταθερή άνοδο των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ του κ. Μάρκου Βερέμη, εταίρου στην Big Pi Ventures Capital, προέδρου της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, και της κ. Eve Psalti, Senior Engineering Director – Azure AI, Microsoft, Σιάτλ, ΗΠΑ, με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη – Ευκαιρίες, κίνδυνοι και ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος». Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων η Eve Psalti, «κάθε νέα τεχνολογία προσφέρει ευκαιρίες, όπως η βελτίωση της παραγωγικότητας», υπογραμμίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες σχετικά με την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε επίσης: 

Η ακτινογραφία του επιχειρείν στην Ελλάδα: Χωρίς υπαλλήλους οι περισσότερες εταιρείες

Στη βιομηχανία οι καλύτεροι μισθοί – Έως 32% υψηλότεροι σε σχέση με τους άλλους κλάδους

Μισθοί: Αυξήσεις σχεδιάζουν το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων και 9 στα 10 ξενοδοχεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News