BUSINESS & FINANCE

Τα δύο μέτωπα του πληθωρισμού – Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Τα δύο μέτωπα του πληθωρισμού – Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών «ξανατσίμπησε» στο 2,5% τον Ιούλιο από 1,8% τον προηγούμενο μήνα, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να οδηγεί την κούρσα. Ο υποδείκτης των τροφίμων συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 12,3% με τα φρούτα (+19,4%), τα λαχανικά (+15,5%) και τα γαλακτοκομικά (+14,4%) να σημειώνουν τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις. Την παρτίδα του πληθωρισμού «σώζουν» οι μειωμένες τιμές της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Το οικονομικό επιτελείο πλέον βλέπει πληθωρισμό στο 4,5% το 2023. Το κυριότερο στοιχείο που φαίνεται όμως ότι απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι ο πληθωρισμός των τροφίμων που επιμένει και φαίνεται πως επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις στην Ουκρανία που δημιουργούν νέες ανησυχίες για την επάρκεια σε σιτηρά και έλαια. Ήδη αναμένεται να τρέξει από Σεπτέμβριο ο δεύτερος κύκλος του marketpass που θα καλύψει τα νοικοκυριά μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ διορθωτικές κινήσεις αναμένεται να έρθουν και στο καλάθι του νοικοκυριού. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν θα σταθεί σε αυτά τα δύο μέτρα, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων από την ΔΕΘ που θα εστιάζει στην προστασία των ευάλωτων από το κύμα της ακρίβειας στα τρόφιμα και τις ενεργειακές αναταράξεις.

Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί:

  • η παράταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους,
  • το επίδομα θέρμανσης και
  • οι ενεργειακές επιδοτήσεις κυρίως για τα αδύναμα νοικοκυριά μέσω ενός νέου σχήματος επιδοτήσεων.

Πάντως, ένα δεύτερο μέτωπο πληθωρισμού που φαίνεται πως ξεπηδά των Αύγουστο και επηρεάζει νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις είναι αυτή των τιμών των καυσίμων. Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης έχει προσεγγίσει το 1,960 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης έχει σημειώσει σημαντική άνοδο σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από π.χ έναν μήνα φθάνοντας στο 1,706 ευρώ το λίτρο από 1,578. 

Η θέση της Ελλάδας στον πληθωρισμό τροφίμων 

Σύμφωνα με τη λίστα του trading economics για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε χώρες που βρίσκονται στη γηραιά Ήπειρο, η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τη γειτονική Αλβανία, την Κύπρο, όπου ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 9,9%, την Λευκορωσία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία τη Μάλτα,την Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία για την οποία μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει πολλή κουβέντα για το εάν πέτυχε η απόφαση της να μειώσει τον ΦΠΑ σε κατηγορίες τροφίμων ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης είναι στο 12,6% και στο 13,8% στην Ε.Ε. 

Η Ελλάδα από την άλλη έχει χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα σε σχέση με χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Εσθονία, ενώ βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την Γαλλία όπου εκεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα βρίσκεται στο 12,6%

Διαβάστε επίσης:

Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Εκτίναξη 12,3% στις τιμές τροφίμων

Αυξήσεις σε καύσιμα, σιτηρά, λάδι: Ο τρίτος γύρος ανατιμήσεων

Τρόφιμα: Το «κοκτέιλ» του Ιουλίου που ανέβασε κι άλλο τις διεθνείς τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News