BUSINESS & FINANCE

Στα ύψη και ο δομικός πληθωρισμός – Τι σημαίνει για τα προϊόντα

Στα ύψη και ο δομικός πληθωρισμός  – Τι σημαίνει για τα προϊόντα

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να  δείχνει τα δόντια του, καθώς το κοντέρ χτύπησε 12% για τον μήνα Σεπτέμβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει σε υψηλό 29 ετών. 

Αυτό που ανησυχεί, πάντως, τους αναλυτές αλλά και το οικονομικό επιτελείο είναι το ύψος του δομικού πληθωρισμού – δηλαδή η μεταβολή του δείκτη χωρίς τις κατηγορίες της διατροφής, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας, καθώς πλέον διαμορφώνεται στο 4,87% (σε ετήσια βάση) ενώ παρουσίασε αύξηση και σε σχέση με τον Αύγουστο. Ο δείκτης από τις 101,52 μονάδες του Αυγούστου αυξήθηκε στις 105,53 μονάδες  τον  Σεπτέμβριο (μηνιαία αύξηση 3,9%). Αυτό σημαίνει πως επιταχύνθηκε η ταχύτητα μέσω της οποίας ο εισαγόμενος πληθωρισμός (κυρίως ενέργεια)  διαχέεται και σε άλλα προϊόντα της οικονομίας. 

Επιπλέον, άσχημα είναι τα νέα  και από τον δείκτη αγαθών, καθώς συνέχισε την  τρελή ανοδική του πορεία και από τις 114,96 μονάδες τον Αύγουστο σκαρφάλωσε στις 120,48 μονάδες (μηνιαία αύξηση 4,8%) δείχνοντας την αυξητική συνεχόμενη τάση που βλέπουμε καθημερινά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

Στα ύψη και ο δομικός πληθωρισμός  – Τι σημαίνει για τα προϊόντα-1

Το  σημαντικό, σίγουρα, είναι πως ο  δομικός πληθωρισμός παραμένει  χαμηλότερα κοντά στο 5%, αλλά όχι και τόσο μακριά  θα έλεγε κάνεις από το 12% που δείχνει ο συνολικός πληθωρισμός. Συνεπώς, κανείς μπορεί να συμπεράνει ότι  κυρίως η ενέργεια και τα καύσιμα συνθέτουν για τη χώρα μας έναν εξωγενή πληθωρισμό ύψους 7,13%, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στην αγορά της ενέργειας. 

Παρόλα αυτά, το γεγονός πως ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλότερα  επίπεδα, είναι παντελώς αδιάφορο για έναν εργαζόμενο ή συνταξιούχο, καθώς ο ΔΤΚ αντανακλά το κόστος ζωής, που για τον Σεπτέμβριο  έχει σκαρφαλώσει στο 12%. 

Νέες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό 

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του

9,7%, λόγω κυρίως της έντονης ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και της

καταναλωτικής ζήτησης. Για το 2023, προβλέπεται πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ενισχυθεί στην περιοχή του 4,2%.Υπενθυμίζεται πως οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τον πληθωρισμό είναι πιο κάτω. Για το 2022 προβλέπεται πληθωρισμός της τάξεως του 8,8% ο οποίος πέφτει στο 3% το 2023. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ  «η πρόκληση του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού είναι μεγάλη. Οι αρνητικές επιδράσεις αφορούν κυρίως το κόστος διαβίωσης νοικοκυριών, τη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων, και το κόστος χρηματοδότησης νέων επενδύσεων. Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν και ορισμένες θετικές επιδράσεις, όπως σε χρέος με σταθερά επιτόκια καθώς και στα ονομαστικά δημόσια έσοδα».

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ πάλι εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat – σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027.

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: Στο 12% αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο – 332% ακριβότερο το φυσικό αέριο

ΙΟΒΕ: Βλέπει ανάπτυξη 6% φέτος και 1,6% το 2023

Eurobank: Εκ νέου άνοδος του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News