Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 21:15
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά Fed: Συγκρατημένη προσέγγιση σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις

Πρακτικά Fed: Συγκρατημένη προσέγγιση σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις

Ενωμένο μέτωπο παρουσίασαν οι αξιωματούχοι της Fed στην πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου, συμφωνώντας σε μία στρατηγική να «προχωρούν προσεκτικά» σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές κινήσεις τνω επιτοκίων και να βασίζουν την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην πρόοδο του στόχου για τον πληθωρισμό. 

«Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η επιτροπή ήταν σε θέση να προχωρήσει προσεκτικά και ότι οι αποφάσεις πολιτικής σε κάθε συνεδρίαση θα συνεχίσουν να βασίζονται στο σύνολο των εισερχόμενων πληροφοριών», αναφέρεται στα πρακτικά. 

Στη συνεδρίαση αυτή, η Fed διατήρησε το επιτόκιο σταθερό στο εύρος διακύμανσης του 5,25% έως 5,5% για δεύτερη διαδοχική φορά, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ισχυρή κατανάλωση και αγορά εργασίας, τα οποία πυροδότησαν και μεγάλη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. 

Τα πρακτικά έδειξαν ότι η επιτροπή είναι πρόθυμη να ακολουθήσει μία υπομονετική προσέγγιση ως προς τον πληθωρισμό, στηρίζοντας τις μελλοντικές αποφάσεις αποκλειστικά στα επικείμενα στατιστικά στοιχεία. 

«Οι συμμετέχοντες περίμεναν ότι τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες θα βοηθούσαν να διευκρινιστεί ο βαθμός στον οποίο συνεχιζόταν η διαδικασία αποπληθωρισμού, η συνολική ζήτηση μετριαζόταν ενόψει των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών και πιστωτικών συνθηκών και οι αγορές εργασίας πέτυχαν καλύτερη ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς», αναφέρεται στα πρακτικά.

«Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις μπορεί να είναι ασταθείς και ότι οι παράγοντες πίσω από την πρόσφατη αύξηση, καθώς και η επιμονή τους, ήταν αβέβαιοι. Ωστόσο, υπογράμμισαν επίσης ότι, ανεξάρτητα από την πηγή της αύξησης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, οι επίμονες αλλαγές στις χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην πορεία της νομισματικής πολιτικής και ότι θα ήταν επομένως σημαντικό να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων της αγοράς», σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά. 

Πάντως, η επιτροπή προσπαθεί να διαχειριστεί την ένταση των δύο παράπλευρων κινδύνων: να αποφύγουν τις υπερβολικές αυξήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, αλλά και να αποφύγουν μία αποτυχία στο να αυξήσουν τα επιτόκια σε επαρκή περιοριστικά επίπεδα ικανά να μειώσουν την κατανάλωση και να επαναφέρουν έγκαιρα τον πληθωρισμό στο 2%.

«Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός μετριάστηκε το περασμένο έτος, τονίζοντας ωστόσο ότι ο τρέχων πληθωρισμός παρέμεινε απαράδεκτα υψηλός και πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%,» σύμφωνα με τα πρακτικά. «Τόνισαν επίσης ότι θα απαιτούνταν περαιτέρω στοιχεία για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός ήταν σαφώς σε τροχιά προς τον στόχο του 2%».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων – Προβλέψεις για Fed και ΕΚΤ

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός φτάνει στο τέλος του, η πίεση στα νοικοκυριά όχι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News