Business & Finance Σάββατο 4/11/2023, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρικές τράπεζες: Ήρθε η «στιγμή καμπής» για τα επιτόκια;

Κεντρικές τράπεζες: Ήρθε η «στιγμή καμπής» για τα επιτόκια;

«Ήταν η πιο ήρεμη συζήτηση που είχαμε εδώ και πολλούς μήνες. Είναι φανερό ότι έχουμε συσφίγξει αρκετά τη νομισματική πολιτική», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα. 

ΕΚΤ, Φέντεραλ Ριζέρβ, Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα του Καναδά κράτησαν αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική τους. Κάποιες κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων, μεταξύ των οποίων σε Βραζιλία και Πολωνία, προχώρησαν μάλιστα και σε μειώσεις. 

Ο Jari Stehn, οικονομολόγος της Goldman Sachs, αναφέρει ότι υπάρχει η αυξανόμενη άποψη ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, ενώ αυτό το θετικό κλίμα έγινε αντιληπτό από τις αγορές, απουσίαζε από τις ομιλίες των προέδρων των κεντρικών τραπεζών. Οι πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ, ΕΚΤ και Αγγλίας συνέχισαν να επιμένουν ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων παραμένει στο τραπέζι. Αυτό αντανακλά την επιθυμία να συγκρατηθεί η υπεραισιοδοξία των επενδυτών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη μείωση των ομολογιακών αποδόσεων σε μία εξέλιξη που θα χαλάρωνε τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και θα υπονόμευε την προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών για τιθάσσευση του πληθωρισμού. 

Αποτυπώνει ωστόσο και την αυξανόμενη αβεβαιότητα για το εάν τα πρόσφατα στοιχεία σηματοδοτούν μία αποφαστική καμπή, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη του παρελθόντος των κεντρικών τραπεζών και τους φόβους ότι ένα ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον θα μπορούσε να φέρει νέο πληθωριστικό σοκ. Ο Joseph Gagnon στο Peterson Institute for International Economics, αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται τώρα σε ένα σημείο καμπής και αυτό αποτελεί μία ένδειξη ελάχιστης εμπιστοσύνης για τις προοπτικές. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να «παίζουν με ασφάλεια». 

Το τελευταίο πράγμα άλλωστε που η ΕΚΤ θα ήθελε να κάνει είναι να επαναλάβει τα ίδια λάθη της υποτίμησης του πληθωρισμού για δεύτερη φορά φέτος, ανέφερε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στη Pictet Wealth Management. Ωστόσο, το σενάριο ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί στην Ευρώπη είναι πιο ισχυρό από τις ΗΠΑ, όπου η οικονομία παραμένει ανθεκτική σε αντίθεση με τη συρρίκνωση 0,1% της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο. 

Η Τiffany Wilding, γενική διευθύντρια της Pimco, θεωρεί ότι ενώ οι βασικές πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη είναι ένα ή δύο τρίμηνα πίσω από τις ΗΠΑ, οι οικονομίες οδεύουν τώρα προς τη σωστή κατεύθυνση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πόσο όμως πόνο χρειάζονται ακόμη οι αγορές εργασίας για την αποδυνάμωση του πληθωρισμού; 

Δεδομένου ενός ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος που απειλεί να προκαλέσει νέα σοκ προσφοράς και της προοπτικής κατακερματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων, οι ισχυρισμοί ότι ο πληθωρισμός έχει καταπνιγεί οριστικά μπορεί γρήγορα να μοιάζουν με ευσεβή πόθο. «Δεν νομίζω ότι κανένας από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες είναι έτοιμος να αναρτήσει ένα πανό που να λέει «η αποστολή ολοκληρώθηκε», λέει ο Seth Carpenter, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στο υπουργείο Οικονομικών και στη Fed και τώρα στη Morgan Stanley. «Νομίζω ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια έδειξαν πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η πρόβλεψη και νομίζω ότι υπάρχει επαρκής δόση ταπεινότητας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού πάνε τα πράγματα».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Schnabel: Η ΕΚΤ δεν έχει κλείσει την πόρτα σε νέα αύξηση επιτοκίων

Στουρνάρας: Τα επιτόκια είναι στην κορύφωσή τους – Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την κρίση

ΕΚΤ: Τα δύο ορόσημα για το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News