Business & Finance Τρίτη 17/10/2023, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλο-γερμανική συνεννόηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γαλλο-γερμανική συνεννόηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες θα θέσει τις βάσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

«Η Ε.Ε. χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες γρήγορα, είναι ζήτημα αξιοπιστίας», είπε ο Le Maire εν όψει του σημερινού Ecofin στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το Bloomberg. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον Christian Lindner τις επόμενες εβδομάδες για να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε μία γαλλο-γερμανική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη συμφωνία».

Οι δημοσιονομικοί κανόνες για τις χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αναθεωρηθούν, αφότου τα δημόσια χρέη εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά οι κυβερνήσεις έχουν αντικρουόμενους στρατηγικούς στόχους και δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στο πώς θα κινηθούν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διμερή προ-συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε ο Le Maire, λέγοντας μόνο ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να δουλεύουν «για κοινό έδαφος».

Και επανέλαβε τη θέση του ότι το  3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ένα ανώτατο όριο, όχι ένας στόχος.  «Αυτό δεν είναι ο στόχος, είναι το ανώτερο όριο. Επομένως, υπό κανονικές συνθήκες, το έλλειμμα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 3% και προτείνουμε ένα περιθώριο ασφαλείας», είπε.

Ο Le Maire και ο Lindner εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους, με τις επόμενες συζητήσεις να γίνονται στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στις αρχές Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα, η Ισπανίδα υπουργός Nadia Calvino δήλωσε ότι στόχος είναι να μπει μια νομική πρόταση στο τραπέζι στο επόμενο Ecofin, ώστε να υπάρξει μια νέα συμφωνία έως το  τέλος του 2023. «Έχει γίνει καλή πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο», είπε. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ecofin: Θα συζητήσει για το χρέος και τις επενδύσεις – Δεν επίκειται άμεσα συμφωνία

Ευρωπαϊκός Νότος: Η τιμή άνθρακα της ΕΕ στη ναυτιλία απειλεί την οικονομική ανάπτυξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News