Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 21:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκός Νότος: Η τιμή άνθρακα της ΕΕ στη ναυτιλία απειλεί την οικονομική ανάπτυξη

Ευρωπαϊκός Νότος: Η τιμή άνθρακα της ΕΕ στη ναυτιλία απειλεί την οικονομική ανάπτυξη

Οι επικείμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή τιμής άνθρακα στις εκπομπές ρύπων στη ναυτιλία απειλούν την οικονομική ανάπτυξη ωφελώντας λιμάνια εκτός της περιοχής, σύμφωνα με έξι κράτη μέλη.

Οι χώρες – κυρίως αυτές που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου – ανησυχούν ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα μπορέσουν να αποφύγουν να πληρώσουν το τίμημα επιλέγοντας να ελλιμενιστούν σε κοντινά λιμάνια, αλλά εκτός της ΕΕ. Η Ιταλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει πιθανές λύσεις, όπως η οικονομική αποζημίωση.

«Πρέπει να λάβουμε διορθωτικά μέτρα», δήλωσε ο Gilberto Fratin, υπουργός της Ιταλίας για την Οικολογική Μετάβαση. «Έχει σημαντικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ».

Με βάση συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι, η ναυτιλία θα εισαχθεί σταδιακά στην αγορά άνθρακα της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, ξεκινώντας με την κάλυψη του 40% των εκπομπών για το 2024. Το πλήρες 100% των εκπομπών θα καλύπτεται από το 2027. Ο Wopke Hoekstra, Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Η ΕΕ έχει ήδη πει ότι το East Port Said της Αιγύπτου και το Tanger Med του Μαρόκου θα πρέπει να αναγνωριστούν ως «γειτονικά λιμάνια μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων» προκειμένου να αποτραπεί η παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για την αγορά άνθρακα. Ο Ιταλός Fratin είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα λιμάνια.

Η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Βέλγιο εξέφρασαν όλες παρόμοιες ανησυχίες σε συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο σήμερα Δευτέρα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κατάσταση παρακολουθείται στενά, προλαμβάνοντας από την αρχή τις αρνητικές επιπτώσεις», δήλωσε η Miriam Dalli, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Επιχειρήσεων της Μάλτας. Πρέπει να αποτρέψουμε τις οικονομίες μας να υποστούν «μη αναστρέψιμες επιπτώσεις», πρόσθεσε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News