Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Ζωτικής σημασίας η συνεργασία ΗΠΑ – Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα

Γέλεν: Ζωτικής σημασίας η συνεργασία ΗΠΑ – Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξερχόμενες επενδύσεις της Κίνας θα είναι σημαντικοί και αποτελεσματικοί, αλλά είναι κρίσιμο μακροπρόθεσμα να διασφαλιστεί μια συντονισμένη προσέγγιση με τους συμμάχους προκειμένου να αποτραπεί οιαδήποτε φοροδιαφυγή.

Η Γέλεν είπε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό άτυπο Eurogroup ότι η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τους αντίστοιχους οικονομικούς δεσμούς τους με την Κίνα, αναφέροντας τους περιορισμούς των εξερχόμενων επενδύσεων ως παράδειγμα στοχευμένων ενεργειών που απαιτούνται για τη διασφάλιση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας.

Στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η στάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις εξερχόμενες επενδύσεις αποτελεί «κοινή προτεραιότητα» και είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ να εφαρμόσει μέτρα παρόμοια με το «στοχευμένο πρόγραμμα» που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα εάν ανησυχεί ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών μελών των 27 εθνών θα εμπόδιζαν την έγκαιρη ψήφιση των περιορισμών της ΕΕ, η Γέλεν είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι εταίροι της Ομάδας των Επτά (G7) θα «εστιάσουν στη δυνατότητα να θέσουν περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις”.

«Νομίζω ότι οι δικοί μας περιορισμοί… όταν τεθούν σε ισχύ θα είναι σημαντικοί και αποτελεσματικοί. Αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση για να κλείσουμε πιθανά κανάλια φοροδιαφυγής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ είχε επισημάνει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η Κίνα και η ΕΕ «συνεργάζονται μεταξύ τους με δίκαιο τρόπο» στους τομείς ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης οικονομίας». 

«Θέλουμε να εξετάσουμε… τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια πραγματικά σημαντική εμπορική σχέση μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό και να συνεργαστούμε μαζί τους για να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο παγκόσμιο εμπόριο, στη δέσμευσή μας και στο εμπόριο με την Κίνα», πρόσθεσε.

Η Γέλεν είπε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έκαναν μια εποικοδομητική κοινή δήλωση για το θέμα την περασμένη Άνοιξη και η Ουάσιγκτον ανυπομονεί να υποστηρίξει τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αντιμετωπίζουμε κοινούς κινδύνους από κοινές ευπάθειες και εξαρτήσεις, και η δουλειά μας για κάθε οικοδόμηση ανθεκτικότητας μπορεί επίσης να υποστηρίξει ο ένας τον άλλον», τόνισε.

Η επιφυλακτικότητα της ΕΕ έναντι της Κίνας έχει αυξηθεί λόγω των στενότερων δεσμών του Πεκίνου με τη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα διευρύνθηκε στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, διπλάσιο από το επίπεδο πριν από πέντε χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει μια αξιολόγηση των κινδύνων έως το τέλος του έτους που θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για περιορισμούς εξερχόμενων επενδύσεων, αλλά τα μέλη της διχάζονται σχετικά με το πώς και σε ποιο πεδίο πρέπει να περιορίσουν τις επενδύσεις στην Κίνα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News