Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 20:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Θα συζητήσει για το χρέος και τις επενδύσεις – Δεν επίκειται άμεσα συμφωνία

Ecofin: Θα συζητήσει για το χρέος και τις επενδύσεις – Δεν επίκειται άμεσα συμφωνία

Ιδέες για εξισορρόπηση της προσπάθειας μείωσης του χρέους και προώθησης των επενδύσεων στις χώρες της Ε.Ε. θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών στο αυριανό Ecofin, όμως οι απόψεις παραμένουν συγκεχυμένες και δεν αναμένεται συναίνεση πριν από το Νοέμβριο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι. 

Οι συζητήσεις εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίοι θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν προτού εφαρμοστούν ξανά από το επόμενο έτος. 

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ξεπεράσει το όριο για το έλλειμμα και το χρέος και την ίδια στιγμή χρειάζεται να επενδύσουν στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Γερμανία ζητά από όλες τις χώρες της Ε.Ε. να μειώσουν το δημόσιο χρέος τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως. 

Η Γαλλία θεωρεί ότι η όποια μείωση του χρέους σε διάστημα τεσσάρων ετών θα ήταν ιδανική λύση. Τα τέσσερα χρόνια θα μπορούσαν να παραταθούν σε επτά χρόνια εάν η κυβέρνηση επενδύσει στους τομείς προτεραιότητας που είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η Ισπανία, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. έως τα τέλη του έτους, ευελπιστεί να φέρει τις 27 κυβερνήσεις πολύ κοντά σε συμφωνία έως την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 8-9 Νοεμβρίου ούτως ώστε να παρουσιαστεί μία πρόταση για τη νομική μορφή του κειμένου που θα μπορούσε να συζητηθεί. 

Καταλαβαίνοντας ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, η ισπανική προεδρία εκτιμά ότι η Μαδρίτη είναι έτοιμη να οργανώσει έκτακτες συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία έως τα τέλη του έτους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News