Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Γερμανία: Απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής εγείρει η Γερμανία σε σχέση με την αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας αλλαγές στο κείμενου του προσχεδίου του Ecofin, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών εδώ και δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, ξάφνιασε κάνοντας προτάσεις την παραμονή της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες, όπου οι χώρες-μέλη αναμένεται να υιοθετήσουν τα συμπεράσματα για την πρόοδο που έχει γίνει στην αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι πιέσεις της Γερμανίας για αλλαγές στο προσχέδιο γεννούν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Lindner θα συμφωνήσει στο κείμενο, την ώρα που η Κομισιόν στοχεύει να κάνει τις σχετικές προτάσεις της τον Απρίλιο, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας επί του νέου πλαισίου έως την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

Συγκεκριμένα, η γερμανική πλευρά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο ένας όρος που να αναφέρει ότι όλη η προεργασία πάνω στις νομοπαρασκευαστικές προτάσεις θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί φέτος, ενώ απαίτησε επίσης η Κομισιόν να έχει εκτεταμένες επαφές με όλες τις χώρες-μέλη πριν να δημοσιεύσει τις προτάσεις της.

Κατόπιν τούτων, οι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να θέσουν ξανά στο τραπέζι το κείμενο που είχε συμφωνηθεί, με την όποια συμφωνία τώρα να εξαρτάται από την προθυμία του Lindner για συμβιβασμό.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το Βερολίνο έχει συγχύσει και άλλες φορές τους Ευρωπαίους εταίρους τελευταία, σε θέματα από την απανθρακοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας έως την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στο τραπέζι των συζητήσεων το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – «Ταβάνι» δαπανών από το 2024

Eurogroup: Τέλος στα γενικευμένα μέτρα στήριξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News