Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Σύνοδος των G20 με αποπνικτική ζέστη – Η κλιματική αλλαγή στην ατζέντα

Ινδία: Σύνοδος των G20 με αποπνικτική ζέστη – Η κλιματική αλλαγή στην ατζέντα

Οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στο Νέο Δελχί υπό συνθήκες αποπνικτικής ζέστης, ενώ η κλιματική αλλαγή θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο πρωθυπουργός Narendra Modi επιδιώκει να σημειωθεί πρόοδος σε παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και ο καύσωνας στην πρωτεύουσα της Ινδίας μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη της δεινής θέσης που έχει περιέλθει ο πλανήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τη Δευτέρα, το Δελχί κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 40,1C (104F), στην πιο ζεστή ημέρα του Σεπτεμβρίου των τελευταίων 85 ετών, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σάρωσαν φέτος την υφήλιο με πλημμύρες και πυρκαγιές που σκότωσαν ανθρώπους, έκαναν ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και κατέστρεψαν δρόμους και σπίτια. Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ξηρά και θάλασσα, με τις θερμοκρασίες των ωκεανών να σημειώνουν νέα υψηλά επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σχεδόν 30 παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak και ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman από τη Σαουδική Αραβία – μια από τις ηγετικές χώρες της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ+ – θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της Ινδίας αυτή την εβδομάδα για τη σύνοδο της G-20. 
Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και σε άλλα μέρη της Ινδίας -πολύ υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα για αυτή την εποχή του έτους – οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά, τους αγρότες και τις βιομηχανίες. Οι θερμοκρασίες συνήθως ανεβαίνουν τον Μάιο και πέφτουν σταδιακά με τον κυλιόμενο μουσώνα, αλλά φέτος σημειώθηκε ο ξηρότερος Αύγουστος εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα με μέσες μέγιστες θερμοκρασίας που ήταν οι υψηλότερες από το 1901.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η απουσία του Σι Τζινπίνγκ αμφισβητεί το καθεστώς της G20 ως παγκόσμιου ηγετικού φόρουμ

«Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τη Ν. Ευρώπη» – Θα πάνε πιο βόρεια οι τουρίστες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News