Κόσμος Σάββατο 2/09/2023, 08:44
ΚΟΣΜΟΣ

Η απουσία του Σι Τζινπίνγκ αμφισβητεί το καθεστώς της G20 ως παγκόσμιου ηγετικού φόρουμ

Η απουσία του Σι Τζινπίνγκ αμφισβητεί το καθεστώς της G20 ως παγκόσμιου ηγετικού φόρουμ

Για έναν Δυτικό αξιωματούχο που εμπλέκεται στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της G20 την επόμενη εβδομάδα στην Ινδία, η είδηση ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα παρακάμψει την εκδήλωση θα μπορούσε να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: «Εργάζονται για να ακυρώσουν την κοινή μας δουλειά όλο το χρόνο», είπε ο αξιωματούχος. «Η μη συμμετοχή είναι το προφανές βήμα».

Η απόφαση του Σι να στείλει τον πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ στη σύνοδο κορυφής, την οποία Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι τους μετέφεραν οι Κινέζοι ομόλογοί τους, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το Πεκίνο.

Αλλά η απουσία του προέδρου της Κίνας θα είναι ένα πλήγμα για την εκ περιτροπής προεδρία της Ινδίας της πολυμερούς συγκέντρωσης και το καθεστώς της συνόδου κορυφής στο Νέο Δελχί. Πλήττει επίσης το καθεστώς της G20 ως το κατεξοχήν ηγετικό παγκόσμιο φόρουμ, εν μέσω βαθιών ρωγμών μεταξύ των μελών της.

Η απόφαση λαμβάνει χώρα μετά από αρκετούς μήνες αποτυχημένων προσπαθειών από τα πολλαπλά υπουργικά φόρουμ της G20 για την εξεύρεση κοινών συμπερασμάτων σε θέματα που κυμαίνονται από την υγειονομική περίθαλψη έως την κλιματική αλλαγή, λόγω διαφωνιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατανομή των βαρών μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Ορισμένοι Ινδοί παρατηρητές είναι πεπεισμένοι ότι η Κίνα θέλει να καταστρέψει την εκδήλωση της Ινδίας σε μια περίοδο διμερών τριβών για τα αμφισβητούμενα σύνορά τους.

«Η Κίνα υπήρξε η κύρια αντίθεση στη συναίνεση για όλα σχεδόν τα ζητήματα», δήλωσε ο Ιντράνι Μπάγκι, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ananta Aspen, ενός ινδικού think tank. 

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Σι ή οποιοσδήποτε πρόεδρος της Κίνας παρακάμπτει μια σύνοδο κορυφής της G20, ένα όργανο που συστάθηκε για να αναζητά συναίνεση μεταξύ των πιο ισχυρών εθνών του κόσμου, παρά τις κοινωνικές ή οικονομικές αντιθέσεις τους.

Ο πρωθυπουργός είναι ο δεύτερος τη τάξει ηγέτης της Κίνας και το δεξί χέρι του Σι. Ωστόσο, ο Josh Lipsky, ανώτερος διευθυντής του GeoEconomics Center του Ατλαντικού Συμβουλίου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η απουσία του προέδρου θέτει υπό αμφισβήτηση τη «μακροπρόθεσμη βιώσιμη βιωσιμότητα και επιτυχία» της G20.

Στις δύο πρώτες συνόδους κορυφής το 2008 και το 2009, που διεξήχθησαν για να σφυρηλατηθεί μια συντονισμένη απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η G20 χαιρετίστηκε ως το αναδυόμενο πρωταρχικό διεθνές όργανο λήψης αποφάσεων, αντανακλώντας την αυξανόμενη σημασία και την οικονομική επιρροή των αναπτυσσόμενων χωρών με επικεφαλής τον Κίνα.

Ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής το 2009 ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι αντιπροσώπευε «μια συγκέντρωση του κόσμου».

Ωστόσο, η ρήξη της Ρωσίας με τη Δύση, με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τον πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, διέλυσε την ενότητα της G20 και η επακόλουθη παγκόσμια κρίση, μαζί με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τα τελευταία χρόνια, έχει επιδεινώσει τα ρήγματα. μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων μελών του.

Η G20 κατάφερε να συμφωνήσει σε μια απροσδόκητη κοινή δήλωση στη σύνοδο κορυφής του 2022 στο Μπαλί. Αλλά οι φετινές συζητήσεις υπό την προεδρία της Ινδίας έχουν χαρακτηριστεί από ένα φαινομενικά αγεφύρωτο ρήγμα μεταξύ των δημοκρατιών και της Ρωσίας και της Κίνας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της G20, των υπουργών Οικονομικών και άλλων αξιωματούχων, η Ινδία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ενιαίο τελικό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε από όλα τα μέλη. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν επανειλημμένα εξαιρεθεί από τη γλώσσα που προωθείται από τις δυτικές χώρες που καταδικάζουν τον πόλεμο.

Επιπλέον, οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί και χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ακολουθούν μια πιο σκληρή γραμμή.

«Την τελευταία δεκαετία, πολλές από αυτές τις χώρες που είναι μέλη της G20 έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους για την Κίνα», δήλωσε ο Paul Haenle, διευθυντής του think tank Carnegie China. 

Ωστόσο, η απουσία του Σι θα δώσει ένα άνοιγμα στον Μπάιντεν και σε άλλους Δυτικούς ηγέτες να διαμηνύσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες ότι είναι έτοιμες ννα ενισχύσουν την υποστήριξή τους με μια οικονομική προσφορά για να ανταγωνιστούν την κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, είπε τον περασμένο μήνα ότι ο πρόεδρος είδε τη σύνοδο κορυφής στο Νέο Δελχί ως «μια ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ομοϊδεάτες εταίρους να υποβάλουν μια πρόταση αξίας, ιδιαίτερα στις χώρες του παγκόσμιου νότου». Η προγραμματισμένη απουσία του Σε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των αναπτυσσόμενων χωρών Brics την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Αφρική. 

Κινέζοι παρατηρητές ανέφεραν ότι εκτός από τις Brics, ένας άλλος πιο φιλικός χώρος από τη G20 για την Κίνα ήταν ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Ωστόσο, θεωρούν ότι η μη συμμετοχή του Σι στη σύνοδο κορυφής της Ινδίας θα έβλαπτε την Κίνα περισσότερο από την G20. «Αυτό μειώνει την ικανότητα της Κίνας να διαμορφώνει την παγκόσμια ατζέντα».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: «Άμεση συνέπεια των κινήσεων των ΗΠΑ» η πτώση του διμερούς εμπορίου

Ποια χώρα ωφελείται από τον πόλεμο Κίνας – Ιαπωνίας για τα θαλασσινά

Η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου στην Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News