Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 12:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια χώρα ωφελείται από τον πόλεμο Κίνας – Ιαπωνίας για τα θαλασσινά

Ποια χώρα ωφελείται από τον πόλεμο Κίνας – Ιαπωνίας για τα θαλασσινά

Την τεράστια αγορά θαλασσινών της Κίνας έχει βάλει στο μάτι η Ρωσία, προκειμένου να μετριάσει το κόστος από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Μια επιπλέον ευκαιρία της δίνεται μετά την απαγόρευση από το Πεκίνο των ιαπωνικών εισαγωγών εξαιτίας της απελευθέρωσης από την Ιαπωνία επεξεργασμένων λυμάτων από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στον ωκεανό.

«Η κινεζική αγορά είναι εν γένει μια καλή ευκαιρία για τα ρωσικά ψάρια και θαλασσινά. Ελπίζουμε να αυξήσουμε το αριθμό των πιστοποιημένων ρωσικών εταιρειών και πλοίων, τον όγκο των προϊόντων και τη γκάμα τους», δήλωσε ο Rosselkhoznadzor, ο Ρώσος επιτηρητής ασφάλειας τροφίμων, σε δήλωσή του στο Reuters. 

Η Κίνα -ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς θαλασσινών στον κόσμο- απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών μετά την απελευθέρωση των επεξεργασμένων λυμάτων από την Πέμπτη και μετά. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι σημαντικό να «προστατευτεί η υγεία των Κινέζων καταναλωτών και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων».

Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι όφειλε να απελευθερώσει τα επεξεργασμένα λύματα καθώς οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι γεμάτες, ενώ χαρακτήρισε την απόρριψη ασφαλή. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει επίσης εγγυηθεί για την ασφάλεια της διαδικασίας.

Η Ρωσία είναι ήδη μια από τους μεγαλύτερους προμηθευτές θαλασσινών στην Κίνα, σύμφωνα με το Reuters. O Rosselkhoznadzor δήλωσε τον Ιούλιο ότι 894 ρωσικές εταιρείες έχουν άδεια να εξάγουν θαλασσινά στην Κίνα. Συνολικά, οι εισαγωγές θαλασσινών της Κίνας ήταν αξίας 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Στον ορίζοντα διαφαίνονται περισσότερες ευκαιρίες για τη Ρωσία να εξάγει θαλασσινά, εν μέσω των σαρωτικών κυρώσεων και μποϊκοτάζ που έχει υποστεί λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Πάντως, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αφορούν στα τρόφιμα.

Η Ρωσία εξήγαγε 2,3 εκατομμύρια τόνους θαλάσσιων προϊόντων αξίας περίπου 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Τα μισά από τα συνολικά αλιεύματα πήγαν στην Κίνα, τη Νότια Κορέα -όπου υπάρχουν διαμαρτυρίες για την ασφάλεια των θαλασσινών στην Ιαπωνία- και την Ιαπωνία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Roubini: Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

Ρωσία: Κακά μαντάτα για το ρούβλι

Γιατί οι Ιάπωνες παρατούν τα σπίτια τους; Εκατομμύρια τα ακατοίκητα «akiya»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News