Business & Finance Κυριακή 27/08/2023, 19:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεύτερο πλοίο αποπλέει από το λιμάνι της Οδησσού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεύτερο πλοίο αποπλέει από το λιμάνι της Οδησσού

Πλοίο που μεταφέρει προϊόντα χάλυβα στην Αφρική απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας μέσω ενός προσωρινού διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας, το δεύτερο πλοίο που το πράττει από τότε που η Ρωσία αποσύρθηκε τον περασμένο μήνα από τη συμφωνία –με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ– που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ουκρανίας είπε την Κυριακή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι το πλοίο PRIMUS με σημαία Λιβερίας άρχισε να ταξιδεύει μέσω ενός προσωρινού διαδρόμου που δημιουργήθηκε για πολιτικά πλοία, επιβεβαιώνοντας αναφορά από Ουκρανό βουλευτή το Σάββατο.

«Το δεύτερο πλοίο που είχε αποκλειστεί λόγω του πολέμου έχει εγκαταλείψει το λιμάνι της Οδησσού και τώρα πλέει μέσω ενός προσωρινού διαδρόμου», δημοσίευσε ο Κουμπράκοφ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Κουμπράκοφ είπε ότι το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι από τις 20 Φεβρουαρίου 2022, λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας, και μετέφερε προϊόντα χάλυβα στην Αφρική.

Τα τρία θαλάσσια λιμάνια της Οδησσού απέστειλαν δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών στο πλαίσιο της ετήσιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Η Ρωσία απείλησε να αντιμετωπίσει όλα τα πλοία ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα.

Σε απάντηση, η Ουκρανία ανακοίνωσε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» που αγκαλιάζει τη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News