Business & Finance Τετάρτη 26/10/2022, 10:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: «Πράσινο φως» στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Γερμανία: «Πράσινο φως» στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Την έγκριση για την απόκτηση του 24,9% του λιμανιού του Αμβούργου από την κινεζική Cosco, έδωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, σύμφωνα με κυβερνητικής πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, μια συμφωνία η οποία έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων. Κι αυτό διότι υπάρχουν φωνές που αντιτίθεται στην εισχώρηση της κινεζικής εταιρείας σε μια τόσο κρίσιμη υποδομή της Γερμανίας. 

Μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται στη συμφωνία είναι ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Από την άλλη, εκείνοι που είναι υπέρ της επένδυσης ισχυρίζονται ότι η εισχώρηση της Cosco θα εκσυγχρονίσει το λιμάνι του Αμβούργου και θα το βοηθήσει να καταστεί πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, σε κάποια εκ των οποίων έχει επενδύσει επίσης η κινεζική εταιρεία. 

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες πριν ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επισκεφθεί την Κίνα (σήμερα το βράδυ αναμένεται στην Αθήνα).

Να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Αμβούργου είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς διά θαλάσσης κόμβους της Ευρώπης. 

Το ποσοστό του 24,9% είναι μικρότερο από το 35% που ήθελε η κινεζική εταιρεία η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει επενδύσει και στο λιμάνι του Πειραιά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News