Business & Finance Σάββατο 12/11/2022, 11:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσική εταιρεία συμφωνεί να στείλει λιπάσματα στην Αφρική από την Ολλανδία, την Εσθονία και το Βέλγιο

Ρωσική εταιρεία συμφωνεί να στείλει λιπάσματα στην Αφρική από την Ολλανδία, την Εσθονία και το Βέλγιο

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Uralchem-Uralkali συμφώνησε με την Ολλανδία, την Εσθονία και το Βέλγιο να προμηθεύσει φορτία λιπασμάτων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στις χώρες αυτές στην Αφρική, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS το Σάββατο.

Επικαλούμενο τον επικεφαλής της Uralchem, Dmitry Konyaev, δήλωσε ότι ο όμιλος «εργάζεται ενεργά με τον ΟΗΕ για την οργάνωση δωρεάν παραδόσεων στην Αφρική περισσότερων από 262.000 τόνων ορυκτών λιπασμάτων που έχουν “παγώσει” σε χώρες της ΕΕ».

Οι Κάτω Χώρες δήλωσαν την Παρασκευή ότι μετά από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών θα επιτρέψουν την αποστολή στο Μαλάουι 20.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων που είχαν κολλήσει στο λιμάνι του Ρότερνταμ λόγω των κυρώσεων κατά ενός Ρώσου ιδιώτη, τον οποίο δεν κατονόμασαν.

Είπε ότι όρος της συμφωνίας ήταν ότι το άτομο στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις και η ρωσική εταιρεία δεν θα κέρδιζαν τίποτα από τη συναλλαγή.

Το TASS επικαλέστηκε τον Konyaev λέγοντας ότι επιτεύχθηκαν συμφωνίες για την εξαγωγή λιπασμάτων που είχαν εγκλωβιστεί στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Εσθονία, αλλά δεν διευκρίνισε τις ποσότητες από κάθε χώρα ή τους αφρικανικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, το πρώτο φορτίο δωρεών λιπασμάτων αναμένεται να κατευθυνθεί στο Μαλάουι την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν εμποδίζονται άμεσα από τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα έχει παραπονεθεί ότι διαταράσσονται επειδή οι κυρώσεις επηρεάζουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ασφάλιση και λιμάνια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News