Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: «Άμεση συνέπεια των κινήσεων των ΗΠΑ» η πτώση του διμερούς εμπορίου

Κίνα: «Άμεση συνέπεια των κινήσεων των ΗΠΑ» η πτώση του διμερούς εμπορίου

Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Xie Feng, κατηγόρησε τους δασμούς και τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ για την πτώση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, μειώθηκε κατά 14,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με ένα χρόνο πριν, επεσήμανε ο Xie.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, από άποψη μίας χώρας, όπως μεταδίδει το CNBC. 

Από έτος σε έτος, το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας μειώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο σημειώνοντας πτώση 15,4% από την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία.

Οι εξαγωγές εξακολουθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία της Κίνας, αν και το μερίδιό τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Xie ζήτησε να βρεθεί «ένας δρόμος για την επέκταση της αμοιβαίας επωφελούς οικονομικής συνεργασίας και του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών».
«Στο μέλλον, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά φαίνονται», είπε, δίνοντας παραδείγματα — όπως τη διευκόλυνση των ανθρώπων να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών και την ανανέωση μιας συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Σε περιφερειακή βάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Κίνας. Αυτές οι εμπορικές ροές μειώθηκαν επίσης φέτος – αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό – εν μέσω μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Η επίσκεψη της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στην Κίνα

Στις παρατηρήσεις του, ο Xie έκανε αναφορά στο ταξίδι της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ  Gina Raimondo στην Κίνα αυτή την εβδομάδα. Μετά τις συναντήσεις της με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να δημιουργήσουν τακτικά κανάλια επικοινωνίας για το εμπόριο, τους ελέγχους των εξαγωγών και την προστασία των εμπορικών μυστικών.

Η Raimondo είπε στους δημοσιογράφους ότι «είπε όχι» στα αιτήματα της Κίνας να μειώσει τους ελέγχους των εξαγωγών και να «ανακαλέσει» το εκτελεστικό διάταγμα για τον έλεγχο εξερχόμενων επενδύσεων.

«Δεν διαπραγματευόμαστε για θέματα εθνικής ασφάλειας», τόνισε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικαλέστηκε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τις κινήσεις της να περιορίσει τις αγορές προηγμένων ημιαγωγών από κινεζικές εταιρείες από επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Το 2018, η κυβέρνηση Trump επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, στα οποία το Πεκίνο απάντησε με δικούς του δασμούς.

Σύμφωνα με τον Xie, οι μέσοι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα ήταν 19%, ενώ οι κινεζικοί δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα ήταν κατά μέσο όρο 7,3%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Προς αύξηση ρεκόρ οδεύουν φέτος οι καταβολές μερισμάτων διεθνώς

ΗΠΑ: Στο 2,1% η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο – Βαρίδι οι επενδύσεις

Κίνα: Τα κέρδη των επιχειρήσεων «βαρόμετρο» για την οικονομία της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News