Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 21:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση υπουργών Εμπορίου Κίνας και ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον

Συνάντηση υπουργών Εμπορίου Κίνας και ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Wang Wentao θα συναντηθεί με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo και την αντιπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ Katherine Tai κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσε το υπουργείο του την Πέμπτη.

Ο Wang και η Raimondo θα συναντηθούν την Πέμπτη, δήλωσε ο Shu Jueting, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η συνάντηση θα γίνει στην Ουάσινγκτον, γεγονός που θα την καταστήσει την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων της κυβέρνησης Biden.

Ο Wang ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τη συνάντηση των υπουργών APEC 2023 που είναι υπεύθυνοι για το εμπόριο, στο Ντιτρόιτ από την Πέμπτη έως την Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με τον Tai.

«Η κινεζική πλευρά θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και θέματα κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Shu.

Το υπουργείο Εμπορίου και το γραφείο των εμπορικών αντιπροσώπων των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τις συναντήσεις και δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό της δήλωσης του Κινέζου εκπροσώπου.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια της συνάντησης της Tai συνεχίζονται και ότι η κυβέρνηση Biden επιδιώκει μια πιο παραγωγική σχέση με την Κίνα. Την Τετάρτη, η Tai δήλωσε στην εφημερίδα South China Morning Post ότι ελπίζει να δει τον Wang στη συνάντηση του APEC.

Τη Δευτέρα, ο Wang συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων στη Σαγκάη, συμπεριλαμβανομένων των Johnson & Johnson, 3M, Dow, Merck και Honeywell, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, λέγοντάς τους ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να καλωσορίζει επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ για να αναπτυχθούν στην Κίνα και να επιτύχουν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα».

Η Κίνα κήρυξε την Κυριακή την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ Micron ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, απαγορεύοντας στην εταιρεία να πωλεί τα τσιπ μνήμης της σε βασικές εγχώριες βιομηχανίες.

Η απαγόρευση ακολούθησε μια σειρά επιθέσεων σε αμερικανικές εταιρείες συμβούλων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Το ταξίδι του Wang στις ΗΠΑ πραγματοποιείται μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) στη Χιροσίμα, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και άλλοι ηγέτες της G7 έβαλαν στο στόχαστρο την Κίνα για τον «οικονομικό εξαναγκασμό» και δήλωσαν ότι θα «απεξαρτηθούν χωρίς να αποσυνδεθούν» από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ό,τι αφορά τα πάντα, από τα τσιπ μέχρι τα ορυκτά.

«Η Κίνα ελπίζει ότι οι G7 δεν θα κάνουν κατάχρηση των εμπορικών και επενδυτικών περιορισμών, ενώ θα λένε ότι δεν θα επιδιώξουν να αποσυνδεθούν από τη χώρα», δήλωσε ο Shu.

Ο Wang αυτό το μήνα συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα Nicholas Burns στο Πεκίνο, εν μέσω εικασιών για μια επίσκεψη από κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους μετά την αναβολή ενός ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken το Φεβρουάριο, αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που πέταξε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες.

Η Raimondo, ο Blinken και η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Κίνα.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News