Business & Finance Παρασκευή 14/04/2023, 22:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόοδο στις συνομιλίες ΕΕ – ΗΠΑ για το εμπόριο βλέπει ο Dombrovskis

Πρόοδο στις συνομιλίες ΕΕ – ΗΠΑ για το εμπόριο βλέπει ο Dombrovskis

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis δήλωσε την Παρασκευή ότι το μπλοκ θέλει να προχωρήσει γρήγορα σε μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και ήταν αισιόδοξος για την επίτευξη ενός πράσινου συμφώνου για χάλυβα και αλουμίνιο με την Ουάσινγκτον μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο Dombrovskis δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ μετά τη σύναψη μίας γρήγορης συμφωνίας της Ουάσινγκτον και του Τόκιο στα τέλη Μαρτίου.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει ποια οχήματα θα δουν μειωμένη πρόσβαση σε αμερικανικές φορολογικές πιστώσεις ύψους έως και 7.500 δολαρίων με βάση την αξία του περιεχομένου των ορυκτών και των εξαρτημάτων της μπαταρίας που προέρχεται από τις ΗΠΑ ή έναν εταίρο ελεύθερου εμπορίου.

«Κάνουμε κάποια πρόοδο, αλλά επίσης βλέπουμε ότι αυτές δεν είναι εύκολες συζητήσεις», δήλωσε ο Dombrovskis για τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η ΕΕ σχεδιάζει τις δικές της ανταγωνιστικές επιδοτήσεις για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

«Βλέπουμε αυτή τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας ως μια καλή βάση για τις συζητήσεις, μια καλή βάση για τις αποφάσεις και ουσιαστικά δεν βλέπουμε λόγους για τους οποίους θα πρέπει να έχουμε χειρότερη μεταχείριση από την Ιαπωνία», δήλωσε ο Dombrovskis κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον

Ο κ. Dombrovskis, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με την εμπορική αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Katherine Tai, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο που παράγονται με μειωμένες εκπομπές άνθρακα.

Ο Dombrovskis δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τον Οκτώβριο, μια προθεσμία που είχε τεθεί τον Οκτώβριο του 2021, όταν τερματίστηκε ο «Section 232» που αφορούσε στους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump για λόγους εθνικής ασφάλειας αναφέρει το Reuters.

Η εν λόγω συμφωνία περιελάμβανε νέες ποσοστώσεις εισαγωγών των ΗΠΑ για συγκεκριμένες ποσότητες χάλυβα της ΕΕ χωρίς δασμούς και δρομολόγησε συνομιλίες για μια παγκόσμια ρύθμιση για την καταπολέμηση της παραγωγής ρυπογόνων μετάλλων με στόχο τον αποκλεισμό της κινεζικής παραγωγικής ικανότητας.

Ο Dombrovskis δήλωσε, ωστόσο, ότι οι βασικές παράμετροι από την πλευρά της ΕΕ ήταν ότι η συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει σε «πλήρη απόσυρση» των αμερικανικών δασμών στα μέταλλα της ΕΕ καθώς και της ρύθμισης των ποσοστώσεων. Η δημιουργία μιας ομάδας πράσινων μετάλλων θα πρέπει επίσης να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πρόσθεσε.

«Πρόκειται για εντατική και εποικοδομητική δέσμευση, ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε», δήλωσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει την ιδέα της μετατροπής των δασμών του «Section 232» σε μια νέα δασμολογική ρύθμιση με συντελεστές που θα βασίζονται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ρύθμισης για τον χάλυβα και το αλουμίνιο μιας χώρας.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News