Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CEO της BlackRock: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα ξεπεράσει το 5%

CEO της BlackRock: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα ξεπεράσει το 5%

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, αναμένει ότι η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων θα ξεπεράσει το 5%, καθώς οι αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο και στις εφοδιαστικές αλυσίδες καθιστούν τον πληθωρισμό μόνιμο. 

«Θεωρώ ότι θα έχουμε απόδοση 10ετούς τουλάχιστον στο 5% ή και υψηλότερα εξαιτίας του μόνιμου πληθωρισμού. Έχουμε υποτιμήσει ότι η αλλαγή στα γεωπολιτικά είναι τόσο διαρθρωτικά πληθωριστική». 

Ο Φινκ είναι η τελευταία φωνή στη Wall Street που προειδοποιεί για τον κίνδυνο υψηλότερων επιτοκίων και ομολογιακών αποδόσεων. Ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., ανέφερε ότι το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 7% στο χειρότερο σενάριο, ενώ ο Μπιλ Άκμαν της Pershing Square Capital βλέπει την απόδοση του 30ετούς αμερικανικού στο 5%. 

Τα σχόλια αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε στο 4,68% την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η άνοδος φέτος πυροδοτήθηκε από τις επιτοκιακές αυξήσεις της Fed, με το τελευταίο κύμα να έχει προκληθεί από το μήνυμα των διαμορφωτών πολιτικής ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο αυξημένος δανεισμός των ΗΠΑ για να χρηματοδοτούνται τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, η υποβάθμιση της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch και η άνοδος των τιμών πετρελαίου που έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μόνιμο πληθωρισμό. 

Ενώ η BlackRock είχε προηγουμένως προειδοποιήσει για υψηλότερα επιτόκια, ο Φινκ ανέφερε ότι είναι απίθανο ο κόσμος να αντιμετωπίσει μία επανάληψη του «υπερπληθωρισμού» της δεκαετίας του 1970.

«Ήμουν νεαρός trader στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όπου είχαμε υπερπληθωρισμό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι κοντά σε αυτόν τον πληθωρισμό της δεκαετίας του ’70. Αλλά θα έλεγα ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο με τόσες πολλές μεταβάσεις, είτε πρόκειται για μετάβαση από τον αποπληθωρισμό στον πληθωρισμό είτε για μια γεωπολιτική μετάβαση. Ο κατακερματισμός των αλυσίδων εφοδιασμού μόλις αρχίζει», ανέφερε. 

Ο Φινκ είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και ότι μια ύφεση, εάν συμβεί, μπορεί να μην σημειωθεί μέχρι το 2025. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών θα προστατεύονται από την αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς οι αγορές κατοικιών στις ΗΠΑ βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια 30 ετών .

«Η μετάδοση υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να επηρεάσει την οικονομία. Και όποιες κι αν είναι οι υφέσεις που θα έχουμε, θα είναι πολύ μέτριες. Οπότε, δεν φοβάμαι τόσο πολύ».

Όσον αφορά την πολιτική, ο Φινκ είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να δίδουν περισσότερη ελπίδα στους ψηφοφόρους για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη. Οι ΗΠΑ πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές το επόμενο έτος, με τον 80χρονο Τζο Μπάιντεν να είναι πιθανό να αναμετρηθεί για άλλη μια φορά με τον 77χρονο Ντόναλντ Τραμπ, τον «πρωταγωνιστή» των Ρεπουμπλικανών. Ερωτηθείς αν θα ήταν υποψήφιος πρόεδρος, ο 70χρονος Φινκ αστειεύτηκε: «Είμαι πολύ νέος».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ρέι Ντάλιο: Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν κρίση χρέους

BIS: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα αμερικανικά ομόλογα από στοιχήματα των hedge funds

Αγορά ομολόγων: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα αμερικανικά επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News