Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 17:53
ΑΓΟΡΕΣ

BIS: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα αμερικανικά ομόλογα από στοιχήματα των hedge funds

BIS: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα αμερικανικά ομόλογα από στοιχήματα των hedge funds

Για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), επικαλούμενη το ανεξέλεγκτο σορτάρισμα από hedge funds.

Στο πλαίσιο τριμηνιαίας έκθεσης, η BIS αναφέρει ότι «η τρέχουσα αύξηση στις μοχλευμένες short θέσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών ομολόγων είναι μία χρηματοοικονομική ευαισθησία που αξίζει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση». 

Η αγορά των αμερικανικών ομολόγων, αξίας 25 τρισ. δολαρίων, αποτελεί οικονομικό βαρόμετρο διεθνώς, καθώς ορίζει το κόστος δανεισμού στο χρέους του αμερικανικού δημοσίου. Σημειώνεται πως οι καθημερινές συναλλαγές τον Αύγουστο έφταναν τα 750 δισ. δολάρια. 

Σε περιόδους αβεβαιότητας στο παρελθόν, όπως τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Μάρτιο του 2020, η μαζική έξοδος από short θέσεις είχε οδηγήσει σε τεράστιες διακυμάνσεις στην αγορά των κρατικών τίτλων. Μάλιστα, στις δύο αυτές περιπτώσεις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε υποχρεωθεί να παρέμβει στην αγορά ομολόγων, ώστε να επανέλθει η σταθερότητα.

Τώρα, η BIS δήλωσε ότι short θέσεις σε ορισμένους τίτλους αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και πλέον ανέρχονται περίπου στα 600 δισ. δολάρια. 

Σημειώνεται πάντως, ότι η BIS ήταν ο τρίτος φορέας που στρέφει την προσοχή προς αυτό το ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες. Αντίστοιχη προειδοποίηση απηύθυνε και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των short θέσεις αποτελούν πιθανή πηγή αστάθειας στην αγορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Jamie Dimon: Υπερβολικά πολλοί οι κίνδυνοι για να συνεχίσουν ανοδικά οι ΗΠΑ

Δολάριο: Στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί πολλών ετών

ΗΠΑ: Στο 3,7% ο πληθωρισμός – Προβληματίζει ο δομικός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News