Business & Finance Κυριακή 30/07/2023, 11:47
BUSINESS & FINANCE

Μετοχές Vs ομολόγων: Η μεγαλύτερη επενδυτική μεταστροφή από το ’99

Το 2023 είχε όλες τις προϋποθέσεις για μια χρονιά που συνηγορούσε υπέρ της ασφάλειας. Το ξέφρενο ράλι των μετοχών ήρθε να ανατρέψει τις εκτιμήσεις

Μετοχές Vs ομολόγων: Η μεγαλύτερη επενδυτική μεταστροφή από το ’99

Tον περασμένο Δεκέμβριο επικρατούσε η άποψη ότι το 2023 θα είναι η «χρονιά των ομολόγων». Και κάποιες στιγμές τον χειμώνα, αυτή η φημολογία – και η οικονομική καταστροφολογία που τη στήριζε – φάνηκε να βγαίνει αληθινή.

Πλέον, όμως, έχει ξεπεραστεί εν μέσω ενός κατακλυσμού ζήτησης μετοχών που έχει πυροδοτήσει ένα ξέφρενο ράλι σε όλο τον κόσμο, ενώ το πιθανότερο είναι ότι τα κέρδη έχουν ακόμα αρκετό δρόμο. Οι επενδυτές είναι πλέον πιο αισιόδοξοι για τις μετοχές έναντι των ομολόγων, περισσότερα από κάθε άλλη στιγμή από τότε που τα μοντέλα του SentimenTrader άρχισαν να τα συγκρίνουν πριν από 24 χρόνια.

«Καθώς το κλίμα, τα τεχνικά στοιχεία και ο κίνδυνος της ύφεσης απομακρύνθηκαν περισσότερο, μετακινηθήκαμε από την εκτίμηση underweight για τις μετοχές σε overweight», δήλωσε ο Nathan Thooft, παγκόσμιος επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Manulife Asset Management στη Βοστώνη.

Μετοχές Vs ομολόγων: Η μεγαλύτερη επενδυτική μεταστροφή από το ’99-1

Το 2023 είχε όλες τις προϋποθέσεις για μια χρονιά που συνηγορούσε υπέρ της ασφάλειας. Το τέλος των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η στροφή προς μια πιο χαλαρή πολιτική θα οδηγούσε σε ράλι την αγορά ομολόγων και θα την καθιστούσε ασφαλές καταφύγιο έναντι μιας ύφεσης.

Αντιθέτως, η οικονομία φαίνεται να έχει σημειώσει ένα σπάνιο επίτευγμα: ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη συνεχίζει να επιταχύνεται και ακόμη και το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν προβλέπει πλέον ύφεση. Η Fed εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια – αν και ενδέχεται να έχει προβεί στην τελευταία της αύξηση αυτή την εβδομάδα – και τα ομόλογα δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. 

Οι αναπάντεχες αυτές εξελίξεις οδήγησαν ορισμένους διακεκριμένους στρατηγικούς αναλυτές να δηλώσουν «mea culpa», άλλους να αναβαθμίζουν τους τους στόχους για τις αγορές μετοχών και άλλους να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ύφεση ή να τις εγκαταλείψουν εντελώς. 

Περισσότεροι από τους μισούς πελάτες που συμμετείχαν σε έρευνα της JPMorgan Chase & Co. την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά τις επιτοκιακές αυξήσεις. Η έρευνα δείχνει ένα άλμα στον αριθμό των επενδυτών που σχεδιάζουν να ενισχύσουν την έκθεση σε μετοχές εις βάρος των ομολόγων.

Αυτό συμβαίνει ήδη. Οι επενδυτές διακριτικής ευχέρειας – οι οποίοι κατανέμουν τα μετρητά με βάση την άποψή τους για την οικονομία – έχουν αυξήσει τον ρυθμό αγοράς μετοχών στα ίδια επίπεδα με την εποχή της ανακοίνωσης του εμβολίου στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την Deutsche Bank AG. Οι ροές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια δείχνουν μια ισχυρή προτίμηση στις μετοχές έναντι των ασφαλών assets τους τελευταίους τρεις μήνες, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη μεταστροφή της αγοράς από την αρχή του έτους.

Δεν είναι ότι οι προβλέψεις γιαι τα ομόλογα έπεσαν εντελώς έξω -σε όλη την καμπύλη σημείωσαν θετικές αποδόσεις και οι επενδυτές εισπράττουν μεγάλες αποδόσεις με μικρό κίνδυνο. Απλώς οι μετοχές έχουν σημειώσει αδιανόητα κέρδη φέτος – ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 έχει αυξηθεί κατά 44% – γεγονός που ενίσχυσε τη σχετική απόδοσή τους με τρόπους που αιφνιδίασαν τους επαγγελματίες της Wall Street.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: 3η διαδοχική εβδομάδα κερδών για Dow και S&P 500

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις των κοντινών – Προσδοκίες για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News