Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 15:53
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Jamie Dimon: Υπερβολικά πολλοί οι κίνδυνοι για να συνεχίσουν ανοδικά οι ΗΠΑ

Jamie Dimon: Υπερβολικά πολλοί οι κίνδυνοι για να συνεχίσουν ανοδικά οι ΗΠΑ

Παρότι τώρα οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας είναι καλές, θα ήταν «μεγάλο λάθος» να πιστέψει κανείς ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, ο Dimon δήλωσε χθες ότι ναι μεν η κατανάλωση και η αύξηση των μισθών στηρίζουν την οικονομία, αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι στο μέλλον. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ως πιθανά ρίσκα τη νομισματική σύσφιγξη, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο που ξοδεύουν αλόγιστα.

«Το να λέει κανείς ότι ο καταναλωτής είναι ισχυρός σήμερα, εννοώντας ότι θα υπάρχει ένα ανθηρό περιβάλλον για χρόνια, είναι μεγάλο λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dimon.

Πέρυσι, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο απέφυγε την ύφεση, παρά τις προβλέψεις μιας μεγάλης μερίδας οικονομολόγων και παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του Dimon. Ειδικότερα, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο έλευσης ενός «οικονομικού τυφώνα», επικαλούμενος τις ίδιες ανησυχίες περί νομισματικής σύσφιγξης και του ουκρανικού πολέμου. Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα ορισμένοι οικονομολόγοι να «αλλάζουν στρατόπεδο», αναμένοντας πια ότι θα αποφύγει την ύφεση.

«Οι επιχειρήσεις αισθάνονται αρκετά καλά, διότι κοιτούν τα τρέχοντα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτά τα πράγματα αλλάζουν και δεν ξέρουμε τον πλήρη αντίκτυπο που θα έχει όλο αυτό 12 ή 18 μήνες από σήμερα», τόνισε.

Ο ίδιος επεσήμανε πως παρότι η JP Morgan και άλλες τράπεζες ευνοήθηκαν λόγω του χαμηλού ποσοστού κόκκινων δανείων, τώρα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αδυναμίες στα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου υψηλού ρίσκου. «Εφόσον και όταν έχουμε ύφεση, το οποίο θα το έχουμε σε κάποια στιγμή, θα έχουμε έναν κανονικό πιστωτικό κύκλο. Σε έναν κανονικό πιστωτικό κύκλο κάτι πηγαίνει πάντοτε χειρότερα από το προσδοκώμενο», προσέθεσε.

Επιφυλακτικός απέναντι στις τραπεζικές μετοχές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Dimon έδειξε γενικά επιφυλακτικότητα. Η JP Morgan επανεπενδύει στο χρηματιστήριο με χαμηλότερο ρυθμό, κάτι το οποίο ενδέχεται να κρατήσει και το 2024, όπως δήλωσε, καθώς θα πρέπει να συμμορφωθεί στους νέους κεφαλαιακούς κανόνες της Βασιλείας.

Ο Dimon αποκάλεσε αυτούς τους νέους κανόνες ιδιαίτερα απογοητευτικούς και ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια από τις εποπτικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι η JP Morgan θα είναι υποχρεωμένη να διακρατεί περίπου 30% περισσότερα κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Αυτό είναι που θέλουν; Είναι αυτό καλό μακροπρόθεσμα; Ποιος ήταν αρχικά ο στόχος της Βασιλείας;» διερωτήθηκε.

Σχετικά με την πιθανή ανάκαμψη των IPO και των επιχειρηματικών συμφωνιών, ο Dimon προέτρεψε τους διευθύνοντες συμβούλους να λάβουν δράση και να μην περιμένουν πολύ. «Πιστεύω ότι οι αβεβαιότητες που βρίσκονται μπροστά μας είναι ακόμη πολύ μεγάλες και πολύ επικίνδυνες», τόνισε.

Ανάμεσα στους κινδύνους αυτούς συμπεριέλαβε την επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της JP Morgan στην Κίνα, ενώ προηγουμένως πήγαιναν καλά, τώρα τις χαρακτήρισε «απλώς εντάξει» λόγω των κλιμακούμενων κινδύνων. «Δεν προβλέπω πόλεμο στην Ταϊβάν, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Jamie Dimon (JP Morgan): Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες

ΗΠΑ: Αυξήθηκε στα 65 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα

ΗΠΑ: Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News