Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 16:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αυξήθηκε στα 65 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα

ΗΠΑ: Αυξήθηκε στα 65 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Ιούλιο λιγότερο απ’ ότι είχαν προβλέψει οι αναλυτές, εξαιτίας κυρίως της αύξησης των εξαγωγών των αυτοκινήτων και των υπηρεσιών.

Το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αναθεωρημένα 63,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για έλλειμμα 68 δισ. δολαρίων.

Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7%. Οι εξαγωγές βιομηχανικών προμηθειών και αυτοκινήτων αυξήθηκαν τον μήνα. Η πρόοδος των εισαγωγών αντανακλούσε την αύξηση των καταναλωτικών αγαθών – κυρίως κινητά τηλέφωνα και οικιακά είδη – καθώς και του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.

Η ανθεκτική ζήτηση των νοικοκυριών -που απεικονίστηκε και πρόσφατα στις ισχυρές λιανικές πωλήσεις- ενθαρρύνει τους εμπόρους να αυξήσουν τις παραγγελίες με ξένους προμηθευτές. Οι εισαγωγές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς οι λιανοπωλητές προετοιμάζονται για τις αγορές των διακοπών.

Παρά τη μηνιαία πρόοδο, οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 3,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, περιοριζόμενες από τη χλιαρή ζήτηση στο εξωτερικό. Τα στοιχεία θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των εκτιμήσεων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου. Η τελευταία εκτίμηση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη έδειξε ότι οι καθαρές εξαγωγές επιβάρυναν το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022. Σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στα 88,4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News