Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 17:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Θετικό άνοιγμα μετά τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία

Wall Street: Θετικό άνοιγμα μετά τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία

Με θετικό πρόσημο άνοιξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μία μέρα πριν το κλείσιμο της εβδομάδας.

Ο βιομηχανικός Dow Jones αυξάνεται κατά 183,16 μονάδες ή 0,53%, ο ευρύτερος S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 16,03 μονάδες ή 0,35% και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 24,30 μονάδες ή 0,18%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε ανοδική πορεία κατά 0,7%, η οποία ήταν μεγαλύτερη από το 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones, ωστόσο, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός PPI αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο σημείωσαν επίσης καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, κάνοντας άλμα 0,6% έναντι αύξησης 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αλλά σημείωσε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της εκστρατείας της για αύξηση των επιτοκίων.

Αυτό ακολουθεί την ανάγνωση του Αυγούστου του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, σημείωσε άνοδο 0,3% από τον προηγούμενο μήνα και 4,3% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρσι. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones, ήταν 0,2% και 4,3%, αντίστοιχα.

Ο ονομαστικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση και 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν 0,6% και 3,6%.

Η μέτρηση του πληθωρισμού του Αυγούστου δεν αναμένεται να αλλάξει την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη συνεδρίαση πολιτικής της που αρχίζει στις 19 Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία για τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed από την Τετάρτη δείχνουν 97% πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.  

Ακόμη και αν η κεντρική τράπεζα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αυτή τη φορά, οι αγορές πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς τους επόμενους μήνες, μεταδίδει το CNBC. Τα στοιχεία για τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds δείχνουν μια πιθανότητα περίπου 40% να αυξηθούν τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Lagarde: Σίγουρη μόνο για υψηλά επιτόκια επί μεγάλο διάστημα

ΕΚΤ: 10η επιτοκιακή αύξηση – Σε ύψος ρεκόρ τα επιτόκια

Societe Generale: Γιατί η οικονομική ύφεση που προέβλεψαν τόσοι πολλοί, δεν έχει έρθει ακόμα; 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News