Business & Finance Κυριακή 3/09/2023, 08:15
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορά ομολόγων: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα αμερικανικά επιτόκια

Αγορά ομολόγων: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα αμερικανικά επιτόκια

Για πρώτη φορά από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια εδώ και 18 μήνες, η αγορά εργασίας παρουσιάζει αρκετές ρωγμές ώστε να πείσει ορισμένου ςαπό τους κορυφαίους επενδυτές ομολόγων του πλανήτη ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής φθάνει στο τέλος του. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Jeff Rosenberg της BlackRock φωνάζει ότι ήρθε η ώρα για αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ειδικά βραχυπρόθεσμους τίτλους.  

Η στροφή προς ομόλο»γα μικρής διάρκειας μπορεί να ευνοηθεί και από μία εποχική τάση: οι επιχειρήσεις σπεύδουν τυπικά να εκδώσουν χρέος μετά την αργία της Labor Day, ασκώντας πιέσεις στα ομόλογα μακράς διάρκειας. 

Τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση κάνουν πλέον την αγορά κρατικού χρέους πιο άνετη με την ιδέα ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της τουλάχιστον προς το παρόν και ότι ίσως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Εάν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης, τότε μπορεί να προχωρήσει και στην πρώτη μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο Michael Cudzil, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pacific Investment Management.

Tα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση έδειξαν ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να αποθερμαίνεται. Η ανεργία αυξήθηκε στο 3,8%, επίπεδο που είχε να επαναληφθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 και ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει μετριαστεί. Πρόκειται για τα τρία στοιχεία για την αγορά εργασίας που ήταν πιο συγκρατημένα, μετά τις λιγότερες του αναμενομένου ανοικτές θέσεις εργασίας και τα στοιχεία της ADP που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων χάρηκαν με τα στοιχεία αυτά και αυτό αποτυπώθηκε στην αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων, μετά από τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις του Αυγούστου που οδήγησαν το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. 

Οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι παρουσίασαν καλύτερη επίδοση από τους μακροπρόθεσμους, κάνοντας την καμπύλη των αποδόσεων πιο απότομη. Η απόδοση του διετούς υποχώρησε 20 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, κάτω από το 4,9%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 30ετούς δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, γύρω στο 4,30%, αφού αυξήθηκε πάνω από την απόδοση του πενταετούς για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση μοιάζουν με «την αρχή του τέλους της ισχυρής αγοράς εργασίας και την αντίστροφη μέτρηση για τον χρόνο που η Fed θα κρατά σταθερά τα επιτόκια. Αυτό θα συνεχίσει να δίδει προβάδισμα στους βραχυπρόθεσμους τίτλους με την απόδοση των διετών να υποχωρεί προς το 4,5%», αναφέρει ο George Goncalves της MUFG. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποιεί: «Προ των πυλών» η ύφεση στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: 187.000 νέες θέσεις εργασίας – Στο 3,8% η ανεργία

ΗΠΑ: Η απατηλή ύφεση και οι διφορούμενες ενδείξεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News