Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Pimco: Βλέπει πτώση 15% στον S&P 500 λόγω πετρελαϊκού σοκ

Pimco: Βλέπει πτώση 15% στον S&P 500 λόγω πετρελαϊκού σοκ

To άλμα των τιμών πετρελαίου αποτελεί έναν από τους παράγοντες που απειλούν να φέρουν αναταραχή στην χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής προσπαθούν να επιτύχουν μία ομαλή προσγείωση για την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τον Έριν Μπράουνι της Pimco. 

Οι επενδυτές στην αγορά μετοχών δεν έχουν καταφέρει να συνυπολογίσουν τις πιθανότητες ύφεσης, ενώ κίνδυνοι, όπως οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον δείκτη S&P 500 σε πτώση περίπου 15%, δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pacific Investment Management Co (PIMCO).

«Το πετρέλαιο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη Fed», είπε ο Μπράουνι. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επικεντρώνονται στο δομικό πληθωρισμό – ο οποίος αποκλείει ασταθείς τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια – οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα αυξήσουν τις τιμές των διαρκών αγαθών και θα πλήξουν την οικονομία, καθιστώντας «δύσκολο για τη Fed να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς για τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος».

Ο Μπράουνι είναι μεταξύ των κορυφαίων αναλυτών της Wall Street που αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες για ύφεση το 2023 εν μέσω μεγαλύτερης από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη. «Ο καταναλωτής αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός απ΄ό,τι αναμενόταν, όπως και η συνολική αύξηση του ΑΕΠ, που αμβλύνει τις προσδοκίες μας για ύφεση», είπε.

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου αναμένει τώρα μια ήπια προσγείωση – που χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ αλλά εξακολουθεί να είναι αυξημένος πληθωρισμός – παραδεχόμενος ωστόσο ότι η οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Η αποσύνδεση μεταξύ της οικονομίας και της αύξησης των κερδών ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική για τους παρατηρητές της αγοράς. Η αγορά swap προβλέπει επί του παρόντος περίπου τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, ένδειξη ότι η οικονομία υποτίθεται ότι θα αποδυναμωθεί. Ταυτόχρονα, οι αναλυτές μετοχών παραμένουν θετικά διακείμενοι προβλέποντας ισχυρότερα κέρδη και αντισταθμίζοντας τις εκκλήσεις για οικονομική ύφεση. Η τοποθέτηση αυτή υποδηλώνει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα αυξηθούν περίπου 12% σε σταθμισμένη βάση το 2024 έναντι του 2023, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg Intelligence.

Για την Pimco, ένας από τους λόγους πίσω από αυτήν την απόκλιση είναι ότι οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη δείξει ότι έχουν δει πραγματική επιβράδυνση στις πωλήσεις τους. Με τον πληθωρισμό να μειώνεται, όπως αναμένεται να συνεχιστεί το 2024, αυτό θα βοηθούσε τα περιθώρια κέρδους.

Επιπλέον, ο Μπράουνι αναμένει ότι ορισμένοι από τους κλάδους και τις εταιρείες ημιαγωγών που είναι πιο προσανατολισμένοι στον καταναλωτή θα αναπληρώσουν τα αποθέματά τους το 2024, γεγονός που μπορεί επίσης να είναι δείκτης ισχυρότερης ζήτησης για αγαθά και να οδηγήσει σε μια ισχυρή τροχιά κερδών.

Ενώ πλέον υπάρχει συναίνεση για μια ήπια προσγείωση, εάν πραγματοποιηθεί μια ύφεση στις ΗΠΑ, ο Μπράουνι αναμένει ότι οι βασικοί καταναλωτές και οι αμυντικοί τομείς με χαμηλή απόδοση – όπως η υγειονομική περίθαλψη – θα έχουν καλύτερη απόδοση. Από την άλλη πλευρά, κλάδοι με περισσότερο κυκλικό προσανατολισμό, όπως οι κατασκευαστές κατοικιών, οι βιομηχανικοί κλάδοι, οι κυκλικοί κλάδοι των καταναλωτών, όπως οι αεροπορικές μεταφορές, τα καταλύματα και τα εστιατόρια, θα είχαν χαμηλή απόδοση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News