Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 15:12
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αγροτικά προϊόντα: Ποιες τιμές αυξήθηκαν τον Αύγουστο

Αγροτικά προϊόντα: Ποιες τιμές αυξήθηκαν τον Αύγουστο

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στην πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων τον Αύγουστο, σύμφωνα με μηνιαίο δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς. Ειδικότερα, μεγαλύτερη αύξηση εμφανίστηκε στη ζάχαρη, το ρύζι, το βαμβάκι, τον χυμό πορτοκαλιού και στα βοοειδή, ενώ στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των σιτηρών (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), οι συνθήκες του El-Ninio διατηρούνται και αναμένεται να ενισχυθούν με πιθανότητα πλέον 95% κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Δεκέμβριο 2023-Φεβρουάριο 2024) και τις πρώτες προβλέψεις να αναφέρουν πιθανή ενίσχυση της έντασης του φαινομένου στο εν λόγω διάστημα.

Αγροτικά προϊόντα: Ποιες τιμές αυξήθηκαν τον Αύγουστο-1

Συγκεκριμένα για το σιτάρι, οι χερσαίοι δίοδοι μεταφοράς σιτηρών και οι ρωσικές προμήθειες αναμένεται να συμβάλλουν αρνητικά στην πορεία της τιμής του. Η πιθανότητα περιορισμού των ινδικών εξαγωγών ζάχαρης σε συνδυασμό με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στις υφιστάμενες καλλιέργειες αναμένεται να ενισχύσουν την τιμή της ζάχαρης. Για το καλαμπόκι, η τιμή του είναι πιθανό να συνεχίσει να δέχεται πτωτική πίεση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη μειωμένη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ, αντίθετα, η τιμή της σόγιας ενδέχεται να ευνοηθεί, λόγω του περιορισμού των καλλιεργειών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η κύρια ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά την πορεία της τιμής του βαμβακιού. Για τον χυμό πορτοκαλιού, η μείωση των αποθεμάτων και της παραγωγής ως αποτέλεσμα της ύπαρξης τυφώνων, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ενισχύει την τιμή του. Οι εξαγωγικοί περιορισμοί που θέτουν ασιατικές χώρες για το ρύζι με ταυτόχρονη εφαρμογή φορολόγησης αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τιμή του.

Αγροτικά προϊόντα: Ποιες τιμές αυξήθηκαν τον Αύγουστο-2

Σε μηνιαίο επίπεδο, πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-3,39%), με τον δείκτη των εμπορευμάτων να δέχεται μικρότερη πίεση (-0,98%). Λόγοι της πτώσης πιθανά να αποτέλεσαν η άνοδος του δολαρίου και τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία (υποχώρηση εισαγωγών-εξαγωγών, βιομηχανικής παραγωγής), από τα οποία δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής να έχει πραγματοποιηθεί η ισχυρή ανάκαμψή της, όπως εκτιμούσε η αγορά. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη παραμένει αρνητική.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς τέλος οι αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής

Σούπερ μάρκετ: στα ύψη ο τζίρος, «στον πάγο» η κατανάλωση

Υψηλά παραμένουν οι τιμές στα τρόφιμα – Πού αναμένονται αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News