Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 11:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Υποχωρούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων – Τι οδήγησε στην πτώση

Τρ. Πειραιώς: Υποχωρούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων – Τι οδήγησε στην πτώση

Σημαντική επιρροή άσκησε στον τομέα των αγροτικών προϊόντων η πρόσφατη αναταραχή που προκάλεσαν διεθνώς οι τραπεζικές καταρρεύσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων υποχώρησαν, με εξαίρεση όμως τον χυμό πορτοκάλι και τα βοοειδή. Παράλληλα, μαζί με τις γεωπολιτικές εντάσεις που απορρέουν ιδίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να αποτελέσουν παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών τους, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Τρ. Πειραιώς: Υποχωρούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων – Τι οδήγησε στην πτώση-1

Επιπλέον, το προσδοκώμενο πλεόνασμα προσφοράς, ένεκα και της συμφωνίας στα ουκρανικά σιτηρά, αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση της τιμής του σιταριού, ενώ οι μειωμένες προοπτικές παραγωγής για το καλαμπόκι ενδέχεται να ενισχύσουν την τιμή του.

Η σημαντική υποχώρηση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού μαζί με τις μειωμένες προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης πιθανώς να εντείνουν περαιτέρω τις πτωτικές πιέσεις στην τιμή του βαμβακιού. Η αβεβαιότητα των καιρικών συνθηκών είναι πιθανό να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή της σόγιας, ταυτόχρονα με το σογιάλευρο και το σογιέλαιο.

Τέλος, η μειωμένη παραγωγή βοοειδών και οι περιορισμένες εξαγωγές δύναται να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή στα βοοειδή, ενώ η μεγαλύτερη παραγωγή και τα αποθέματα ρυζιού δύναται να περιορίσουν την τιμή του.

Σημειώνεται πως σημαντικές πτωτικές πιέσεις σε μηνιαίο επίπεδο δέχθηκαν τόσο ο δείκτης των εμπορευμάτων (-6,23%) όσο και των αγροτικών προϊόντων (-4,94%). Πέρα από το sell-off, λόγω της τραπεζικής κρίσης, το πρόσφατο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας δεν κατάφερε να ενισχύσει τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας (εισαγωγές -10,2%, εξαγωγές -6,8%), καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχει επιβαρύνει σημαντικά την εξωτερική ζήτηση. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη έχει αντιστραφεί σε σχετικά αρνητική από ουδέτερη. Ωστόσο, η υιοθέτηση ηπιότερης στάσης από τη Fed στις αυξήσεις επιτοκίων, περιορίζοντας την άνοδο του δολαρίου και αμβλύνοντας τις ανησυχίες για ύφεση, ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κόβουν τον καφέ εκτός σπιτιού πάνω από τους μισούς Έλληνες

Σούπερ μάρκετ: Μειώνεται η κατανάλωση, αυξάνεται το private label

ΟΗΕ: 11 μήνες πτώσης στο κόστος των τροφίμων – Τι γίνεται με τις τιμές στο ράφι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News