Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 17:29
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αγροτικά προϊόντα: Ποιες τιμές αυξήθηκαν και ποιες μειώθηκαν τον Μάιο

Αγροτικά προϊόντα: Ποιες τιμές αυξήθηκαν και ποιες μειώθηκαν τον Μάιο

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Μάιο, με τη ζάχαρη, το βαμβάκι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ρύζι να καταγράφουν κέρδη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σόγια και τα βοοειδή, σύμφωνα με τη μηνιαία οικονομική ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς.

Αγροτικά προϊόντα: Ποιες τιμές αυξήθηκαν και ποιες μειώθηκαν τον Μάιο-1

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), οι ουδέτερες συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν τους επόμενους δύο μήνες, ακολουθούμενες από 90% πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου El-Ninio τον χειμώνα. Για το σιτάρι, η μειωμένη ζήτηση και η ενισχυμένη παραγωγή αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην τιμή του, όπως και η παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά. Η μειωμένη παραγωγή λόγω ξηρασίας, όπως και τα χαμηλά αποθέματα, αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην τιμή της ζάχαρης. 

Παράλληλα, η πιθανή κίνηση της Κίνας για περιορισμό των εισαγωγών καλαμποκιού και σόγιας, όπως και η υπερβάλλουσα προσφορά 
τους, αναμένεται να θέσουν σε πτωτική πορεία τις τιμές τους, όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση. Η αναμενόμενη ενισχυμένη κατανάλωση βαμβακιού, στηριζόμενη στις χαμηλότερες τιμές, δύναται να υποστηρίξει θετικά την τιμή του.

Για τα βοοειδή, η περιορισμένη παραγωγή βοοειδών, παρά την υποχώρηση των τιμών στις ζωοτροφές, προβλέπεται να ενισχύσει την τιμή του. Αν και βραχυπρόθεσμα η τιμή του ρυζιού αναμένεται να μειωθεί λόγω της εκτιμώμενης ενισχυμένης παραγωγής, η εμφάνιση του El-Ninio αναμένεται να πλήξει τις καλλιέργειες ρυζιού, ενισχύοντας σημαντικά την τιμή του, με τις χώρες-παραγωγούς να συστήσουν τον περιορισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξηρασίες, καύσωνες και τιμές-ρεκόρ: Η αγορά ελαιολάδου μετατοπίζεται ανατολικά – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Γάλα: Κατά 1 εκατ. λίτρα τον μήνα μειώθηκε η κατανάλωση, λόγω της υψηλής τιμής

Η κρίση των μακαρονιών στην Ιταλία – Κυβερνητικές συσκέψεις και «απεργίες ζυμαρικών»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News