Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 14:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΗΕ: Αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων – Έπειτα από έναν χρόνο πτώσης

ΟΗΕ: Αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων – Έπειτα από έναν χρόνο πτώσης

Αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, αναζωπυρώνοντας τον κίνδυνο του πληθωρισμού, ακριβώς τη στιγμή που η ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους των τροφίμων αρχίζει να επιβραδύνει σε ορισμένες χώρες.

Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων ενισχύθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο. Η αύξηση στην τιμή της ζάχαρης αντιστάθμισε την πτώση στα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ζάχαρη σημειώνει μεγάλη άνοδο καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες και η χαμηλότερη χρήση λιπασμάτων βλάπτουν τις καλλιέργειες.

ΟΗΕ: Αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων – Έπειτα από έναν χρόνο πτώσης-1

Ο δείκτης του ΟΗΕ για τις τιμές των τροφίμων  έχει μειωθεί περίπου κατά 20% από το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέκοψε τις εξαγωγές σιτηρών.

Ωστόσο, η ανάκαμψη του Απριλίου θα μπορούσε να προκαλέσει και πάλι ανησυχίες για τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος επιβραδύνθηκε πρόσφατα σε μέρη από την Κένυα έως τη Γερμανία και την Αυστραλία, σημειώνει το Bloomberg. Οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να παραμένουν ιστορικά υψηλές σε πολλές περιοχές, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών και επιδεινώνοντας την κρίση ακρίβειας.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την πτώση του συνολικού δείκτη τιμών τροφίμων του ΟΗΕ το περασμένο έτος, οι καταναλωτές είδαν σε αυτό το διάστημα τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν, λόγω της αύξησης του ενεργειακού, εργασιακού και μεταφορικού κόστους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Στο 4,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – «Τσίμπησε» στο 7% στην Ευρωζώνη

Χαμηλότερες οι τιμές, μικρή η ανακούφιση – Πώς θα κινηθούν ενέργεια και τρόφιμα

Nestlé: Αύξηση 9,8% στις τιμές από την αρχή του έτους – Υψηλότερες οι πωλήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News