Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 13:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίση των μακαρονιών στην Ιταλία – Κυβερνητικές συσκέψεις και «απεργίες ζυμαρικών»

Η κρίση των μακαρονιών στην Ιταλία – Κυβερνητικές συσκέψεις και «απεργίες ζυμαρικών»

Είτε πρόκειται για ένα πιάτο με σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα, βασιλικό και παρμεζάνα, είτε για μία γνήσια καρμπονάρα με αυγό και πεκορίνο, η τιμή του αγαπημένου φαγητού της Ιταλίας, έχει εκτοξευτεί στα ύψη, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση της χώρας. 

Αναλυτικότερα, οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν 17,5% τον Μάρτιο και 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Istat. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι το άλμα είναι διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,1% από έτος σε έτος τον Απρίλιο και 8,7% τον Μάρτιο. Οι τιμές για μακαρονάδα στα εστιατόρια, έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti. 

Αν αναλογιστεί κανείς, ότι σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών το 2022, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικά ετησίως, τότε αυτές οι αυξήσεις είναι αναλογικά υπέρογκες. Ωστόσο που οφείλεται αυτό;

Οι αυξημένες τιμές λιανικής έχουν ως αίτιο το ότι οι παραγωγοί πωλούν πλέον τα αποθέματα ζυμαρικών τους, που παρασκευάζονταν όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο, λόγω της αύξησης στις τιμές του σιταριού και της ενέργειας.

Τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του σιταριού κορυφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδά της σε περισσότερο από μια δεκαετία, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού και τα δύο έθνη είναι τεράστιοι προμηθευτές γεωργικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 2,3%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας.

Ωστόσο, το κόστος παραγωγής μειώθηκε έκτοτε και οι υψηλότερες τιμές των ζυμαρικών οφείλονται πλέον σε άλλους παράγοντες, σύμφωνα με την ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

«Διατηρούνται υψηλές οι τιμές, για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο ενόψει μιας σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης», είπε η Assoutenti, προτείνοντας σχέδια για μείωση της κατανάλωσης, με «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών. Να σημειωθεί ότι το 2007, οι Ιταλοί πραγματοποίησαν μονοήμερη «απεργία» κατά της αγοράς ζυμαρικών όταν οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20%.

Έκτακτη συνάντηση 

Πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Adolfo Urso συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθεί η αύξηση της τιμής των ζυμαρικών.

Παραγωγοί ζυμαρικών, ενώσεις καταναλωτών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν τη συνάντηση, με ορισμένους να ζητούν ανώτατο όριο στην τιμή των ζυμαρικών, πρόταση ωστόσο, που απορρίφθηκε. 

Οι τελευταίες έρευνες για τις τιμές των ζυμαρικών «δείχνουν ήδη τα πρώτα, αν και αδύναμα, σημάδια πτώσης των τιμών, γεγονός που είναι πιθανό να δείχνει ότι τους επόμενους μήνες το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Επιχειρήσεων της Ιταλίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 28,6% στον τζίρο του κλάδου των καταλυμάτων το πρώτο τρίμηνο

Τι είναι πιο υγιεινό; Coca Cola Light vs Zero και άλλες 5 «μάχες»

Τρόφιμα: Τι πραγματικά σημαίνουν οι ημερομηνίες λήξης – Τι μπορείτε να τρώτε και τι όχι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News