Business & Finance Πέμπτη 29/06/2023, 12:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός- Κάτω από το 2% του στόχου της ΕΚΤ 

Ισπανία: Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός- Κάτω από το 2% του στόχου της ΕΚΤ 

Ο ισπανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε κάτω από το επίπεδο του 2% που έχει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια μικρή νίκη για τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τις αυξήσεις του κόστους στην ευρύτερη ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,6% τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι, από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων συνέχισαν να μειώνονται, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αυτός είναι ο πιο αδύναμος ρυθμός πληθωρισμού σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Ωστόσο, τα στοιχεία από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής δεν καθησυχάζουν και πολύ τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, παρά τη δραματική βελτίωσή τους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να παρακολουθούν κυρίως τον δομικό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος είναι πιθανό να έχει εκ νέου επιταχυνθεί.

 «Η εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos. «Ο δομικός πληθωρισμός θα επιμείνει περισσότερο από όσο πιστεύουμε».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, ο de Guindos, δήλωσε ότι μια άλλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο είναι «τετελεσμένο γεγονός», ενώ υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα για το τι πρέπει να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων επί του παρόντος.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Nadia Calvino, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ισπανία μπορεί να μην χρειάζεται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αν και αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ «κοιτάζει την Ευρώπη στο σύνολό της».

Παρά την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών εκεί, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez, ο οποίος υστερεί στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Ιουλίου, επέκτεινε την Τρίτη ένα πακέτο κατά του πληθωρισμού ύψους 3,8 δισ. ευρώ σε φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Fed: Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα στα stress tests – Στα 541 δισ. οι απώλειες

Ομόλογα: Μικρή πτώση στις αποδόσεις του ευρώ μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ιταλία

Σήμα Powell για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News