Business & Finance Τετάρτη 28/06/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή πτώση στις αποδόσεις του ευρώ μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ιταλία

Ομόλογα: Μικρή πτώση στις αποδόσεις του ευρώ μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ιταλία

Μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ιταλία ήταν καλύτερα του αναμενομένου και ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση στον ρυθμό χορήγησης των δανείων. 

Οι επενδυτές εστίασαν επίσης στα σχόλια των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. 

Επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά ότι βλέπουν περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής καθώς θα πρέπει να συγκρατηθεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός παρότι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να προκληθεί ύφεση. 

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία αποκλιμακώθηκε στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από το 8% του Μαίου, τη στιγμή που οικονομολόγοι έκαναν λόγο για ένα ποσοστό 6,8%. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε μία μονάδα βάσης στο 3,99%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,57% με το spread στις 125 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,37%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 133 εκατ.ευρώ. 

Στη Γερμανία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,33%. «Η πτώση του βασικού και δομικού πληθωρισμού στην Ιταλία τον Ιούνιο είναι ενθαρρυντική», αναφέρει ο Franziska Palmas, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων Capital Economics. «Ωσστόσο, η ΕΚΤ θα παραμείνει σε επιθετική γραμμή, καθώς οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής ανησυχούν για τη σφιχτή αγορά εργασίας η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό στον κλάδο υπηρεσιών». 

Την ίδια στιγμή, η αναστροφή της καμπύλης των γερμανικών αποδόσεων – η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς και του διετούς – εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη από το 1992 στις -89 μονάδες βάσης, σε μία ένδειξη ότι οι traders θεωρούν πως η ΕΚΤ θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια για να αποτρέψει μία βαθύτερη εξασθένησης της οικονομίας. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News