Business & Finance Τετάρτη 28/06/2023, 17:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα Powell για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων

Πρόβλεψη Powell για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για να περιορισθούν οι επίμονες πιέσεις στις τιμές

Σήμα Powell για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για να περιορίσουν τις επίμονες πιέσεις στις τιμές και να χαλαρώσουν την εξαιρετικά ανθεκτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Μετά τις δηλώσεις του διευρύνθηκαν οι απώλειες στη Wall Street, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές ανέκαμψαν καθώς ο Powell ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ερωτηθείς εάν οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι θα αυξάνουν τα επιτόκια κάθε δεύτερη συνεδρίαση μετά την παράλειψη μιας αύξησης αυτόν τον μήνα, ο Powell δήλωσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί και ότι δεν θα απέκλειε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. Επανέλαβε ότι οι προβλέψεις των περισσότερων policymakers δείχνουν ότι προβλέπου να αυξήσουν τα επιτόκια τουλάχιστον δύο ακόμη φορές φέτος.

«Αν και η πολιτική είναι περιοριστική, μπορεί να μην είναι αρκετά περιοριστική και δεν είναι αρκετά περιοριστική για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Πάουελ την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στη Σίντρα της Πορτογαλίας και στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed ήρθαν δύο εβδομάδες αφότου ο ίδιος και οι συνάδελφοί του άφησαν τα επιτόκια αμετάβλητα έπειτα από 15 μήνες αυξήσεων, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθεί πώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις πλήττουν την οικονομία. 

Όμως ο Πάουελ και οι περισσότεροι συνάδελφοί του δίνουν σήμα ότι τελικά θα χρειαστεί περισσότερη σύσφιγξη για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός που τρέχει με διπλάσιο ρυθμό από τον στόχο της Fed για 2%. Οι διάμεσες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στη συνεδρίαση αυτού του μήνα έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι το επιτόκιο αναφοράς τους θα αυξηθεί κατά άλλη μισή μονάδα φέτος από το σημερινό εύρος του 5% έως 5,25%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κηρύξει σύντομα το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Ανατροπή από τον Lane της EKT: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων τα επόμενα 2 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News